Guvernul a adoptat planul de iarnă pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor. Autorităţile vor anunţa în ianuarie sub ce formă continuă plafonarea

Românii nu vor tremura de frig la iarnă şi nici de frica facturilor. Sunt asigurările date de Guvern, care a adoptat planul de iarnă pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor. Aşadar, resurse sunt suficiente, iar plafonarea ar putea fi prelungită şi după 1 aprilie 2025. Experţii în energie atrag atenţia că marea provocare va fi, şi anul acesta, lipsa infrastructurii care să asigure distribuirea căldurii la oraşe.

Guvernul vrea să prelungească plafonarea preţurilor în energie, cel puţin pentru consumatorii vulnerabili.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Sebastian Burduja: Aceste facturi au rămas și rămân plafonate până la nivelul lunii aprilie, până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin.

Autorităţile vor anunţa în ianuarie sub ce formă continuă plafonarea. Un lucru însă este cert. România este pregătită pentru iarnă, cel puţin din punct de vedere energetic.

Mădălina Chiţu, reporter TVR: Cel mai pesimist scenariu, care ia în calcul o temperatură medie de sub 1 grad în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, prevede un consum de peste 25 de mii 600 de gigawatt/oră, în creștere cu 6% față de iarna trecută.

În cazul grazului, stocurile depăşesc 100%. Lacurile energetice au un grad de umplere de peste 70%. La cărbune stocurile au sărit de 534 de mii de tone, stocurile de huilă se apropie de 30 de mii de tone.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Anticipăm că pe energie electrică cel mai probabil va trebui să apelăm la importuri. România nu a investit timp de decenii în producţia de energie electrică. S-au pus pus în funcţiune foarte puţine capacităţi noi. Faţă de 1989, capacităţile de producţie în bandă au scăzut la jumătate.

Experţii în energie atrag atenţia că marea provocare a României în sezonul rece, cel puţin la oraşe, va fi lipsa unei infrastructuri care asigură căldura în case.

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: Centralele termice şi termoelectrice, cele care asigură energie electrică şi termică, în unităţile administrativ teritoriale sunt în subordinea, coordonarea autorităţilor locale. Este nevoie de mai multă colaborare între mai multe instituţii, mai ales în perioada sezonului rece.

Dar vremea ar putea să fie salvarea. Prognozele din acest moment arată o iarnă blândă.

Roxana Bojariu, climatolog: Pe fundalul încălzirii globale, e o probabilitate să avem ierni din ce în ce mai calde şi cu o cantitate din ce în ce mai mică de zăpadă. Raportul între precipitaţiile lichide şi solide se modifică în favoarea celor lichide.

În sezonul rece, căldura în calorifere este pornită atunci când temperatura medie înregistrată în trei nopți consecutive scade sub 10 grade Celsius.

The post Guvernul a adoptat planul de iarnă pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor. Autorităţile vor anunţa în ianuarie sub ce formă continuă plafonarea appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *