Hezbollah continuă atacurile asupra Israelului

Hezbollah continuă atacurile asupra Israelului

Operațiunea armatei israeliene în Liban se extinde, după ce Tsahalul a descoperit că Hezbollahul s-a repliat și folosește un punct de trecere la granița cu Siria, ca să primească arme din Iran.

În aceste condiții, cel puțin 20 de orașe libaneze au primit ordin de evacuare după ce armata israeliană a lovit o țintă din centrul Beirutului, pentru prima oară după războiul din 2006.

Pe plan internațional, statele G7 discuta care ar putea fi replica israeliană la atacul iranian, în timp ce statele din Golf, care susțin crearea unui stat Palestinian, nu ar spune NU unei confruntări a Israelului cu Iranul.

Prima zi a noului an evreiesc a început cu o nouă șarjă de rachete trase de Hezbollah în nordul Israelului.

De fapt sărbătoarea nu a oprit operațiunea Tsahalului. Aviația și artileria susțîn operațiunile de la sol ale forțelor speciale.

În ciuda tuturor avertismentelor lansate de americani, chiar din Consiliul de Securitate, Iranul continuă să lovească prin proxi-urile sale Israelul. Rebelii Houthi au anunțat că au lansat mai multe drone cu direcția Tel Aviv. Au fost însă interceptate.

Herzi Halev, şeful statului major israelian: Avem capacitatea de a atinge şi lovi orice punct din Orientul Mijlociu. Şi inamicii noştri care nu au înţeles asta până acum, o vor face. Armata are operaţiuni şi loveşte pe toate fronturile.

În Liban, Tsahalul se concentrează pe dezarmarea Hezbollahului și închiderea căilor prin care Iranul continuă să trimită arme. După ce a distrus toate punctele de trecere cu Siria, armata israeliană a descoperit că teroriștii folosesc acum o trecere civilă controlată de Liban. În plus sunt informații că Hezbollah lucrează pentru a le reface.

Între timp mii de libanezi părăsesc zonele vizate de război. Unii au ajuns în Turcia, alții au plecat spre vestul Libanului unde e liniște. Uniunea Europeană a anunțat deja un ajutor de 30 de milioane de euro, destinat mai ales urgenţei alimentare.

De altfel, pentru că este imposibil să mai găsești un loc în orice avion care te-ar putea scoate din Liban, guvernele occidentale și-au trimis aeronave la Beirut ca să îi ia pe cetățenii lor, conform TVRInfo.

Israel analizează toate posibilitățile unei riposte la adresa Iranului. În timp ce americanii și-ar dori un răspuns proporțional cu efectele atacului.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: Le-am spus clar celor din Israel că nu
vrem să vedem infrastructură civilă lovită.

Se vorbește mult despre depozitele de petrol iraniene, dar și despre instalațiile nucleare.

Joe Biden, preşedintele SUA:
– Veţi sprijini un atac asupra instalaţiilor nucleare din Iran?
Nu! Cred că sunt chestii… O să discutăm cu israelienii să vedem ce au de gând. Dar dacă G7 e de acord că au dreptul la un răspuns, dar cred că acesta ar trebui să fie proporţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *