Oamenii de știință au analizat imagini din spațiu pentru a vedea cât de repede înverzește Antarctica. Ce au descoperit

Conform unei noi cercetări, părți din Antarctica înghețată se înverzesc datorită plantele într-un ritm alarmant, în timp ce regiunea este afectată de fenomene de căldură extremă, ceea ce stârnește îngrijorare cu privire la schimbarea peisajului de pe acest vast continent, potrivit unui articol publicat de CNN.

Oamenii de știință au folosit imagini din satelit și date pentru a analiza nivelurile de vegetație din Peninsula Antarctica, un lung lanț muntos care se îndreaptă spre nord până la vârful Americii de Sud și care s-a încălzit mult mai rapid decât media globală.

Potrivit studiului realizat de oamenii de știință de la universitățile Exeter și Hertfordshire din Anglia și de British Antarctic Survey, publicat vineri în revista Nature Geoscience, aceștia au descoperit că viața vegetală – în principal mușchi – a crescut în acest mediu dur de peste 10 ori în ultimele patru decenii. Vegetația acoperea mai puțin de 0,4 mile pătrate (aproximativ 643 metri, n.r) din Peninsula Antarctică în 1986, dar ajunsese la aproape 5 mile pătrate (aproximativ 8 kilometri pătrați, n.r) până în 2021, potrivit studiului.

De asemenea, ritmul în care regiunea a înverzit de-a lungul a aproape patru decenii s-a accelerat, crescând cu peste 30% între 2016 și 2021.

Italia și Elveția își vor muta frontiera comună din Alpi. De ce au luat această decizie

O parte a frontierei dintre Italia și Elveția urmează să fie redesenată pe măsură ce ghețarii care marchează granița se topesc. Este o altă dovadă a modului în care oamenii schimbă lumea prin arderea combustibililor fosili care încălzesc planeta, notează CNN.

În timp ce peisajul este încă aproape în întregime zăpadă, gheață și rocă, această mică zonă verde a crescut dramatic de la mijlocul anilor 1980, potrivit lui Thomas Roland, autor al studiului și cercetător în domeniul mediului la Universitatea din Exeter.

„Constatările noastre confirmă faptul că influența schimbărilor climatice antropogene nu are limite în ceea ce privește amploarea sa”, a declarat Roland pentru CNN.

Chiar și în Peninsula Antarctica – această regiune „sălbatică” cea mai extremă, îndepărtată și izolată – peisajul se schimbă, iar aceste efecte sunt vizibile din spațiu.”

Fenomene de căldură extremă în cel mai rece loc de pe Pământ

Antarctica, cel mai rece loc de pe Pământ, a fost cuprinsă recent de fenomene de căldură extremă. În această vară, unele părți ale continentului au fost afectate de un val de căldură record, temperaturile crescând cu până la 50 de grade Fahrenheit (10 grade Celsius, n.r) peste normal de la mijlocul lunii iulie.

În martie 2022, temperaturile din unele părți ale continentului au ajuns până la 70 de grade Fahrenheit (21 grade Celsius, n.r) peste normal, cele mai extreme abateri de temperatură înregistrate vreodată în această parte a planetei.

Pe măsură ce poluarea cu combustibili fosili continuă să încălzească lumea, Antarctica va continua să se încălzească, iar această ecologizare nu va face decât să se accelereze, prevăd oamenii de știință.

Ce pericole poate aduce înverzirea din Antarctica

Cu cât peninsula înverzește mai mult, cu atât se va forma mai mult sol și cu atât este mai probabil ca regiunea să devină mai favorabilă speciilor invazive, amenințând potențial fauna sălbatică nativă.

„Semințele, sporii și fragmentele de plante pot ajunge cu ușurință în Peninsula Antarctica pe cizmele sau echipamentele turiștilor și ale cercetătorilor sau prin rute mai „tradiționale” asociate cu păsările migratoare și cu vântul – astfel încât riscul este clar”, a declarat Roland.

Un număr fără precedent de recorduri de căldură au fost depășite anul acesta în întreaga lume

Un număr fără precedent de 15 recorduri naționale de căldură au fost doborâte de la începutul acestui an, a declarat pentru The Guardian un influent istoric al climei, pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente, iar degradarea climei se intensifică.

De asemenea, înverzirea ar putea reduce capacitatea peninsulei de a reflecta radiațiile solare în spațiu, deoarece suprafețele mai întunecate absorb mai multă căldură. Aceste efecte ar fi probabil doar locale, dar ar putea contribui la accelerarea în continuare a creșterii vieții plantelor pe măsură ce clima continuă să se încălzească, a declarat unul dintre autori, Olly Bartlett, lector superior în teledetecție și geografie la Universitatea din Hertfordshire.

Acest peisaj emblematic ar putea fi schimbat pentru totdeauna”, a spus el.

Matthew Davey, profesor asociat de ecologie fiziologică la Scottish Association for Marine Science și expert în ecologia plantelor și microbilor polari, a declarat pentru CNN că studiul este „un progres important” pentru înțelegerea vieții plantelor din Antarctica.

Ar putea exista chiar mai multă vegetație decât cea identificată, a spus Davey, care nu a fost implicat în cercetare.

Metodele utilizate de oamenii de știință ar detecta în principal câmpuri de mușchi mai mari și mai verzi, a spus el.

Dar știm că există, de asemenea, zone mari de licheni, iarbă și alge de zăpadă verzi și roșii care vor contribui, de asemenea, la zona de vegetație din Antarctica.”

Deși creșterea reală a suprafeței de plante este mică, a adăugat el, creșterea procentuală este dramatică și arată „tendința ca vegetația să se răspândească, deși lent, în Antarctica”.

Următoarea etapă pentru oamenii de știință va fi să studieze modul în care plantele colonizează terenurile goale recent expuse, pe măsură ce ghețarii din Antarctica se retrag în continuare.

The post Oamenii de știință au analizat imagini din spațiu pentru a vedea cât de repede înverzește Antarctica. Ce au descoperit appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *