Viceministrul rus de externe: Nu trebuie subestimat pericolul unei confruntări militare directe între puteri nucleare

Actuala confruntare dintre Rusia şi Occident asupra Ucrainei nu are corespondent în istorie şi o greşeală poate conduce la o catastrofă, a avertizat joi viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, când un jurnalist i-a cerut să compare situaţia din prezent cu criza rachetelor din Cuba din 1962, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Nu trebuie subestimat pericolul unei confruntări militare directe între puteri nucleare. Ceea ce se întâmplă în prezent nu are analog în istorie„, iar omenirea „avansează către un teritoriu politic şi politico-militar neexplorat„, a spus viceministrul rus de externe la o conferinţă de presă la Moscova, în timp ce noul secretar general al NATO, Mark Rutte, efectua prima sa vizită în Ucraina după numirea în acest post.

Mark Rutte, noul șef al NATO, promite să susțină Ucraina să câștige războiul, chiar dacă va veni Trump la Casa Albă

NATO își schimbă liderul, dar năravul, ba. Va continua să susțină Ucraina să câștige războiul chiar dacă va veni Donald Trump la Casa Albă. E promisiunea lui Mark Rutte, noul secretar general NATO. Ce alte fețe noi apar în prim planul scenei europene, aflăm din rubrica lui Lucian Pîrvoiu, „Europa printre rânduri”.

Adversarii noştri nu au dreptul să greşească, întrucât preţul acestei greşeli ar putea fi o catastrofă„, a subliniat Serghei Riabkov, făcând aluzie la cererea Ucrainei ca aliaţii săi occidentali să nu mai restricţioneze loviturile asupra obiectivelor de pe teritoriul rus.

Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că noi acţionăm cu încredere şi în mod absolut ireproşabil„, dar „întrebarea este dacă persoanele din cealaltă parte sunt capabile să evalueze raţional consecinţele conduitei lor„, a continuat diplomatul rus.

El a amintit în acest sens că în timpul crizei rachetelor din Cuba, care a opus în octombrie 1962 Statele Unite şi Uniunea Sovietică, „omenirea s-a aflat în pragul unui război nuclear şi a fost efectiv la câteva ore distanţă de o decizie care ar fi putut schimba întreg cursul istoriei civilizaţiei„.

Presa internaţională, despre posibilitatea ca Ucraina să primească dreptul de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune

Presa internaţională tratează pe larg despre posibilitatea ca Ucraina să primească dreptul de a folosi rachete cu rază lungă pentru lovituri în Rusia.

Ucraina insistă pe lângă aliaţii săi occidentali ca ajutorul militar pe care i-l oferă în războiul cu Rusia să includă rachete cu rază lungă de acţiune, care să fie folosite pentru a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus, dar nu a primit deocamdată un răspuns pozitiv faţă de această solicitare amintită cu regularitate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De partea sa, preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că o asemenea autorizaţie ar presupune o implicare directă a NATO în conflict prin asistenţa oferită Ucrainei pentru localizarea ţintelor cu ajutorul sateliţilor americani sau europeni şi direcţionarea rachetelor către acestea. Prin urmare, el a lansat un avertisment nuclear Occidentului prin revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei, care ar permite represalii nucleare în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său belarus. Preluare Agerpres

Rusia ameninţă Ucraina şi Occidentul. Medvedev: Nimeni nu are nevoie de conflict nuclear, dar orice răbdare are o limită

Oficiali ruşi au ameninţat sâmbătă Occidentul cu o escaladare necontrolată a războiului şi Ucraina cu distrugerea capitalei sale, Kiev, în timp ce lideri occidentali încă discută dacă să permită Ucrainei să le folosească armele pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus, transmite Reuters.

The post Viceministrul rus de externe: Nu trebuie subestimat pericolul unei confruntări militare directe între puteri nucleare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *