Cazul Gisele Pelicot: Instanţa a autorizat prezenţa presei şi a publicului la procesul violurilor din Mazan, Franţa

Pentru prima dată, vineri, au fost difuzate în prezenţa publicului videoclipuri şi fotografii în cadrul procesului de viol din Mazan (sudul Franţei), însă acest lucru nu a schimbat versiunile inculpaţilor implicaţi, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu” libertin, relatează presa autohtonă.

Revenind asupra deciziei iniţiale a preşedintelui său, Roger Arata, tribunalul penal din Vaucluse a decis la prânz, după o lungă dezbatere între părţi, că imaginile difuzate în timpul acestui proces, emblematic pentru violenţa împotriva femeilor şi supunerea chimică, vor fi de acum înainte difuzate în prezenţa presei şi a publicului.

Difuzarea acestor imagini a fost precedată de un „anunţ care să permită persoanelor sensibile şi minorilor să părăsească sala”.

Avocaţii victimei, Gisele Pelicot, au calificat decizia drept o „victorie”.

„Dar a fost o victorie într-o bătălie care nu ar fi trebuit purtată”, a declarat Stephane Babonneau, care a precizat că, timp de peste 40 de ani, legislaţia franceză a acordat victimelor violului dreptul de a decide dacă procedurile se desfăşoară sau nu în public.

Până la audierea de după-amiază, în a 22-a zi a procesului care a început pe 2 septembrie, au fost prezentate nouă videoclipuri şi câteva fotografii. Toate se refereau la şapte inculpaţi, din totalul de 51 judecaţi, ale căror cazuri au fost examinate în această săptămână.

Aceste imagini au fost atent arhivate de Dominique Pelicot, care a recunoscut că şi-a drogat soţia, Gisele, între 2011 şi 2020, fără ştirea acesteia, pentru a o viola şi a o lăsa violată de zeci de bărbaţi recrutaţi pe internet.

Scopul difuzării acestor înregistrări video este de a-i confrunta pe inculpaţi cu declaraţiile lor. Cei mai mulţi dintre ei susţin că au crezut că iau parte la fantezia unui cuplu eşanjist sau că nu şi-au dat seama că Gisele Pelicot era inconştientă.

Gisele Pelicot, aflată în boxa părţilor civile, a rămas în cea mai mare parte a timpului aplecată asupra telefonului mobil, în timp ce, vizavi de ea, în boxa din cealaltă parte a sălii, fostul său soţ îşi acoperea ochii cu o mână sau privea în altă parte.

Ceilalţi inculpaţi au adoptat atitudini diferite: unii au privit fără să clipească cum se ocupau de Gisele Pelicot, întinsă pe patul din dormitorul locuinţei cuplului din Mazan, în timp ce alţii au preferat să se uite în podea.

Cu toate acestea, când au fost interogaţi pe scurt, toţi şi-au menţinut linia de apărare.

La 20 septembrie, după difuzarea primelor videoclipuri şi fotografii, judecătorul a decis să excludă presa şi publicul de la proiecţiile ulterioare, pe motiv că acestea erau „indecente şi şocante”.

Gisele Pelicot, care a fost violată timp de zece ani de soţul său şi de zeci de bărbaţi pe care acesta i-a contactat pe internet, după ce a drogat-o cu medicamente împotriva anxietăţii, a obiectat la judecarea cauzei cu uşile închise încă de la începutul procesului, la 2 septembrie. Avocaţii săi au decis să conteste această măsură, primind vineri dimineaţa sprijinul procurorului general.

Verdictul este aşteptat la jumătatea lunii decembrie.

sursa Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *