Manifest pentru salvarea patrimoniului. România are mii de clădiri monument, într-o stare avansată de degradare

Organizațiile care se ocupă de salvarea patrimoniului cer autorităților să acționeze și să aprobe legea care ar permite salvarea a 1.000 de monumente pe an. Apelul este transmis cu o zi înainte că la București să înceapă, în premieră, Summitul European al patrimoniului Cultural. Două proiecte de restaurare din România, sunt printre cele mai apreciate din Europa și vor fi premiate la Gala Europa Nostra. Dar România are încă mii de clădiri monument într-o stare avansată de degradare.

Am filmat în centrul istoric al Bucureștiului, pe stradă Băcani. Pe stânga și pe dreapota suntem flancați de două claridi altădată negustorești. La parter erau prăvălii, la etaj apartamente. Superbe au fost cândva, acum vreo sută cinzeci de ani. Astăzi așteaptă să fie salvate.

Tot mai multe clădiri monument au nevoie de restaurare în România. În anul 2022 pe lista Ministerului Culturii se aflau aproape 1000 de construcții care aveau nevoie de intervenția imediată a salvatorilor. Dar imediat de multe ori nu inseamnă nimic pentru autorități. Anul trecut în Parlament a fost propus un program național pentru salvarea patrimoniului cultural care prevedea ca în fiecare an să fie finanțate 100 de proiecte de restaurare. Organizațiile implicate în protejarea monumentelor au un mesaj ferm pentru autorități.

Ștefam Bâlici, preşedinte, Ordinul Arhitecţilor din România: E esențială contribuția statului în protejarea patrimoniului. Am considerat că e un moment prea important acesta, că să nu fie folosit pentru a introduce patrimoniul cultural pe agenda politică. Pentru că în prezent, trebuie să recunoaștem, el nu e un subiect prioritar pentru niciun nivel administrativ sau politic din România.

Raluca Munteanu, director programe, Pro Patrimonio: Să îmbunatățim legislația, să avem baze de date transparente și digitale pentru tot ce înseamnă patrimoniul cultural. Asta nu înseamnă cel construit, ci și cel imaterial. Dar în același timp ne trebuie și programe de finanțare, programe de educație.

Eugen Vaida, Ambulanţa pentru Monumente: Avem o colaborare bună cu administrațiile locale și regionale, însă la nivel guvernamental încă nu s-au mișcat lucrurile pentru punerea în siguranță a patrimoniului

Sute de monumente istorice au fost salvate panba acum prin contribuția organizațiilor neguvernamentale, în toată țara. În multe situații au fost și doar investiții private. Dacă, în ansamblu, România încă suferă la acest capitol, există proiecte de restaurare de excepție care admirate de speciliști din toată lumea. Două vor fi premiate la nivel european, la Gala Europa NOstra care va avea loc în acest an în premieră LA București. Este vorba despre Biserica săsească din Alma Vii și Biserica Sfântul Mihail din Cluj Napoca.

București, capitala patrimoniului cultural european

Bucureștiul devine capitală patrimoniului cultural european, între 5-8 octombrie 2024, când găzduiește Summitul European al Patrimoniului Cultural (6-8 octombrie), organizat de rețeaua Europa Nostra, sub patronajul Președintelui României și cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii și al Primăriei Generale a Capitalei, precum și evenimentele sale conexe (5 octombrie).

Vor fi celebrate 26 de proiecte care au câștigat competiția Europa Nostra în 2024, într-un eveniment dedicat prezentării lor și într-o gală de premiere fastuoasă, organizată de Europa Nostra, la Ateneul Român.

Evenimentul este luni, 7 octombrie, la Ateneul Român, începând cu ora 19.30.

Ceremonia va fi transmisă în direct pe Vimeo și pe TVR Cultural.

The post Manifest pentru salvarea patrimoniului. România are mii de clădiri monument, într-o stare avansată de degradare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *