Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, despre respingerea de către CCR a candidaturii Dianei Șoșoacă: Dreptul de a fi ales se exercită în condițiile legii

„Se spunea pe bună dreptate că orice persoană are dreptul de a candida pentru că așa spune Constituția – fiecare persoană (…) are dreptul de a fi ales. Doar că dreptul acesta se exercită în condițiile legii”, a explicat duminică dimineață, la TVR INFO, fostul ministru al Justiției și fost judecător CCR, Tudorel Toader.

Reamintim că Diana Șoșoacă nu mai poate candida la alegerile prezidențiale.

Curtea Constituțională a admis sâmbătă seară, cu majoritate de voturi, două contestații în cazul candidaturii sale. Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central, iar motivarea soluțiilor va fi prezentată în Monitorul Oficial.

După aflarea veştii, Şoşoacă a acuzat de la judecătorii Curţii Constituţionale, la clasa politică şi instituţii internaţionale.

Potrivit unor surse, Diana Șoșoacă a mers la sediul Biroului Electoral Central înainte de miezul nopții și a încercat să își depună din nou candidatura.

Cei mai mulți candidați rămași în cursă acuză PSD că ar fi influențat respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă. În replică, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat a respins acuzațiile și a evitat să comenteze deciziile Curții Constituționale.

Eu pot spune așa: că doamna Șoșoacă are un segment important de susținători și, prin aceasta, decizia Curții Constituționale este de un impact mult mai puternic. Se spunea pe bună dreptate că orice persoană are dreptul de a candida pentru că așa spune Constituția – fiecare persoană (…) are dreptul de a fi ales. Doar că dreptul acesta se exercită în condițiile legii„, a atras atenția, la TVR INFO, Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător al CCR.

România este stat de drept, în care, printre altele, respectarea legii este obligatorie. Noi ce observăm? Că, pe de o parte, BEC-ul a validat candidatura doamnei Șoșoacă, pe de altă parte, Curtea Constituțională a invalidat candidatura. Nu sunt două hotărâri care se contrazic. Pentru că BEC-ul a analizat din punct de vedere al legalității, îndeplinirea cerințelor de la un art. 27 din legea 370/2004 cu privire la alegerea președintelui României. Pe de altă parte, Curtea Constituțională a examinat același dosar, aceeași candidatură, dar din perspectiva exigențelor, valorilor constituționale. Cert este că, prin această decizie, drumul, calea doamnei Șoșoacă spre Cotroceni a fost închis. Nu are nicio cale de atac.

Eu cred că instanța de contencios constituțional, cum se spune, a raportat la acest articol 27 din legea 370 privind alegerea președintelui și a examinat îndeplinirea cerințelor de legalitate. Pentru că, repet, legalitatea e un principiu constituțional. Și, dacă vreți, multe, multe decizii de constituționalitate au fost pronunțate de-a lungul timpului pe motivul nerespectării legii„, a subliniat Tudorel Toader.

„În momentul în care judecătorii au decis respingerea candidaturii doamnei Șoșoacă aveau în față raportul (judecătorului raportor n.r.), decizia era ca și scrisă. Pentru că din raport se adaugă acele considerente care au apărut în cadrul dezbaterilor și raportul se transformă în decizie. Se mai supune o dată plenului Curții spre analiză decizia în forma finală și aia e forma care se publică în Monitorul Oficial”, a mai explicat fostul judecător CCR.

„Mai apare în discuție, cred eu, și un alt articol 40, alin. 2, din Constituție, care ne spune că partidele, organizațiile care prin scopurile și activitatea lor militează împotriva principiilor statului de drept ori a suveranității, integrității sau independenței României sunt neconstituționale, dar îngăduiți, articolul din Constituție se referă la neconstituționalitatea partidelor și organizațiilor”, a precizat, dintr-o altă perspectivă, Tudorel Toader.

The post Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, despre respingerea de către CCR a candidaturii Dianei Șoșoacă: Dreptul de a fi ales se exercită în condițiile legii appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *