Scena politică, în fierbere, așteaptă motivarea CCR pentru decizia de anulare a candidaturii Dianei Șoșoacă

Scenă politică fierbe! Şi așteaptă cu sufletul la gură motivarea Curții Constituționale pentru decizia de anulare a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Până în acest moment, Curtea a comunicat doar rezultatul votului, fără alte explicații. Diana Șoșoacă a reacționat cu declarații agresive și și-a depus din nou candidatura la BEC.

Comunicatul de aseară al Curții Constituționale este laconic și menționează doar că decizia de anulare a candidaturii s-a luat cu majoritate de voturi, în urmă a două contestații, fără alte explicații. Surse politice susțin că Diana Șoșoacă nu a fost penalizată pentru probleme cu semnăturile depuse, ci pentru că judecătorii au considerat că nu demonstrează atașament față de Constituție.

Diana Șoșacă a reacționat vehement, cu declarații antisemite și în care face apologia regimului legionar, lucruri interzise prin lege. Într-un comunicat de presă, a explicat și de ce consideră decizia neîntemeiată.

”Curtea Constituţională nu poate lua în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice! Nu poate lua în considerare decât eventuale decizii definitive ale instanţelor de judecată dacă există! În rest trebuie să verifice din punct de vedere constituţional îndeplinirea condiţiilor: cetăţenie română, domiciliul în România, decizii de interdicţie a candidaturii şi condamnări, ceea ce nu este cazul”, susține eurodeputata SOS.

Potrivit unor surse politice, pentru anularea candidaturii Dianei Șoșoaca au votat doar 5 judecători din 9: 4 propuși de PSD și unul de UDMR. Două voturi au fost împotriva, iar două judecătoare nu au fost prezente. În absența motivării, foarte puțini constitutionalisti se hazardeaza să comenteze decizia Curții. Singurul care a venit cu o explicație este fostul ministru al Justiției și judecător la CCR, Tudorel Toader.

Tudorel Toader, fost judecător la CCR: Mai apare în discuție, cred eu, și un alt articol 40, alin. 2 din Constituție, care ne spune că „Partidele, organizațiile care prin scopurile și activitatea lor militează împotriva principiilor statului de drept ori a suveranității, integrității sau independenței României sunt nonconstitutionale, dar îngăduit. Articolul din Constituție se referă la neconstituționalitatea partidelor și organizațiilor. Activitatea însă nu se desfășoară de partide organizații, ci de oamenii lor, de cei care le conduc, cei care nu transmit deciziile. Dacă judecătorii s-au raportat la acest articol, 40, alin. 2, judecătorii nu s-au referit la constituționalitatea partidului, dar se pot referi la neconstituționalitatea activității desfășurate de cei care reprezintă partidul. Nu știm, vom vedea în tot cazul atașamentul și respectul față de valorile statului de drept reprezintă tot o valoare, tot un principiu cu valoare de rang constituțional.

Ieri, cu 10 minute înainte de miezul nopții, termenul limita pentru înscrierea candidaturilor la președinție, Diana Șoșoacă a depus un nou dosar la Biroul Electoral Central.

The post Scena politică, în fierbere, așteaptă motivarea CCR pentru decizia de anulare a candidaturii Dianei Șoșoacă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *