În Parcul Apuseni a fost inaugurat traseul Calea Partizanilor, care evocă legenda unui grup de rezistență anticomunistă

Eveniment inedit, în parcul Apuseni. A fost inaugurat oficial traseul memorial „Calea Partizanilor”, primul de acest tip din România. Oamenii pot afla astfel povestea tumultoasă și tragică a membrilor Grupului Șușman, o legendă a rezistenței anticomuniste. Zeci de iubitori ai istoriei au participat la inaugurare.

„Calea Partizanilor” este un traseu prin Apuseni, circular, de 10 kilometri pe munte, prin văi, desișuri și grote, un adevărat drum al Golgotei pentru cei care vor să calce pe urmele eroilor moţi oponenți ai  comunismului, în anii 50.

DOINA ȘUȘMAN, soția unui strănepot al lui Constantin Şuşman: Traseul acesta noi îl făceam o dată pe an, la troiță, să ne închină, și să facem slujbe religioase de comemorare. Anul trecut s-a născut proiectul. Și eu zic că s-au mișcat f repede.

Cele 9 popasuri și panouri informative prezintă crâmpeie din istoria Grupului Şuşman, dar și fotografii din arhiva fostei Securități. Zeci de iubitori ai istoriei au luat la pas traseul. Au parcurs însă doar patru kilometri, din cauza ploii care a înmuiat prea mult pământul.

Fiecare popas de pe traseu are nume sugestive precum: „Muntele Izbăvitor”, „Copacul credincios”,  „Răfuiala” sau „Sacrificiul”.

Cazarmă, colibă sau bordei. Așa se numesc adăposturile în care partizanii fugeau din calea comuniștilor. Familia Șușman a construit zeci de astfel de adăposturi, iar o replică fidelă se găsește pe Calea Partizanilor.

Grupul Şuşman din satul Răchiţele, județul Cluj, era printre cele mai cunoscute „bande” de partizani din Apuseni. Timp de un deceniu, a reușit să supraviețuiască în munți, în condiții dificile. Vânați de Securitate, au scăpat de multe ori. În 1958 însă, ultimii săi reprezentanți au fost trădați, prinși și executați.

Chiar și după eliminarea partizanilor, persecuțiile și stigmatizarea celorlalți membri ai familiei Şuşman au continuat până în 1989.

Cornel Jurju, istoric, președinte al Clubului Monarhiștilor Clujeni: Au fost sute de oameni anchetați, torturați, condamnați. Și dintre ei, în jur de 10 au murit în închisori.

ASR PRINCIPESA SOFIA: Tatăl meu, Regele Mihai, ne povestea mie și surorilor mele despre curajul și determinarea partizanilor și cum acestea au devenit un simbol al luptei pentru libertate.

Calea Partizanilor din Apuseni va face parte din Ecomuzeul Țării Moților. Traseul beneficiază și de suport digital: hartă GPS interactivă și ilustrări audio la fiecare popas.

The post În Parcul Apuseni a fost inaugurat traseul Calea Partizanilor, care evocă legenda unui grup de rezistență anticomunistă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *