Un an de la atacul sângeros al Hamas. Israelul duce un război pe șapte fronturi

Israel comemorează luni un an de la atacul sângeros al Hamas, cel care a declanșat războiul din Fâșia Gaza. 1200 de oameni au murit, în mare parte civili, inclusiv ostatici. Gruparea teroristă Hamas a răpit 250 de persoane și ar mai deține acum 100. De atunci tensiunile s-au amplificat în Orientul Mijlociu.

ONU a avertizat că situația umanitară din Fâșia Gaza este mai mult decât catastrofală. Armata israeliană se află în stare de alertă de teama unor atentate ce ar putea viza statul evreu. Într-un mesaj prilejuit de comemorare, cancelarul german, Olaf Scholz, a cerut o încetare a focului și a evocat soluția cu două state pentru a aduce pacea în regiune.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Cetăţeni ai Israelului. Suntem în război, nu într-o operaţiune de luptă, ci în război. Ceea ce s-a întâmplat azi este fără precedent pentru Israel și mă voi asigura că nu se va mai întâmpla.

La un an de la atacul Hamas, premierul Netanyahu spune că Israelul duce un război pe șapte fronturi: Hezbollahul susținut de Iran, Hamas în Gaza, rebelii Houthi din Yemen, teroriștii din Cisiordania și milițiile siite din Irak și Siria.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac terorist brutal comis de militanţi Hamas în sudul Israelului. Un atac surpriză, complex, care a evidențiat eșecul strategic al serviciilor de informații israeliene și americane. Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive şi cu o ofensivă terestră lansată pe 27 octombrie și a promis să distrugă Hamas. A eliminat lderi Hamas, iar Fâșia Gaza este o ruină.

Rănile noastre nu se pot vindecă în întregime pentru că totul este în desfășurare, ostatici sunt încă torturați și mor în captivitate, a declarat președintele Israelului. Potrivit AFP, 64 dintre ostaticii deținuți de Hamas ar fi în viață.

Isaac Herzog, președintele Israelului: Suntem un popor care are puterea să se ridice din nou şi din npu împotriva urii. Să revenim pe picioarele noastre din cenușa tragediei. Să luptăm și să supraviețuim, să vindecăm și să reconstruim.

Armata israeliană a prezentat mii de arme și echipamente pe care le-a confiscat de la Hamas, în timpul campaniei militare, unele fabricate în Iran, Rusia și Coreea de Nord.

În același timp, în mari orașe din lume au loc demonstrații propalestiniene de proporții, pentru încetarea focului. Iar la Tel Aviv, continuă manifestațiile pentru eliberarea ostaticilor. De la începutul războiului, ofensiva israeliană a provocat peste 41.000 de morți, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, controlat de Hamas. Populația palestiniană din enclavă a fost aruncată într-o criză umanitară majoră, peste 1,5 milioane de persoane au fost strămutate, iar conflictul s-a extins în regiune.

Un acord de încetare a focului rămâne greu de obținut, în pofida negocierilor mediate de SUA. Iar riscul unui război regional cu Iranul este tot mai aproape după atacurile Israelului asupra unor ținte Hezbollah din Liban și eliminarea unor lideri ai organizației.

The post Un an de la atacul sângeros al Hamas. Israelul duce un război pe șapte fronturi appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *