Schimb dur de replici între Macron și Netanyahu

Schimb dur de replici în care au fost implicați la cel mai înalt nivel oficiali din Franța și Israel. Președintele Macron a cerut sistarea livrărilor de arme către Israel, în contextul intervențiilor militare din Fâșia Gaza. Șeful cabinetului de la Ierusalim a avut o reacție virulentă împotriva liderului european, urmată de o revenire ceva mai nuanțată a președintelui francez. Într-o convorbire telefonică, Netanyahu i-a spus că un embargou asupra Israelului va servi scopurilor Iranului și aliaţilor săi.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut sâmbătă, de la tribună Sommet-ului Francofoniei de la Paris, încetarea furnizării de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Gaza. Liderul de la Elysee a deplâns faptul că nu există niciun un progres privind încetarea focului în regiune.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Încercăm să fim consecvenți! Și când cerem încetări ale focului, așa cum este cazul pentru Gaza, așa cum a fost și cazul pentru Liban, săptămâna trecută, încercăm să nu cerem încetarea focului în timp ce continuăm să livrăm arme de război. Consider că, în acest moment,
încetarea focului în Gaza este o prioritate pentru a permite reluarea acțiunilor umanitare la capacitate maximă și, de asemenea, pentru a permite o soluție politică de a asigura pacea și securitatea pentru noi toți.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a recţionat dur şi a catalogat declaraţia liderului francez drept „o ruşine”.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: În timp ce Israelul luptă împotriva forțele barbare conduse de Iran, toate țările civilizate ar trebui să se poziţioneze ferm de partea Israelului. Cu toate acestea, președintele Macron și alți lideri occidentali cer acum un embargo împotriva Israelului. Să le fie ruşine!
Să vă spun un lucru: Israelul va câştiga, cu sau fără spijinul lor, însă ruşinea lor va dăinui mult după ce războiul va fi câştigat. Apărându-ne de aceşti barbari, Israelul apără civilizaţiile de cei care încearcă să ne impună tuturor o epocă întunecată a fanatismului.

Palatul Elysee a precizat, într-un comunicat, că Franța este „prietenul infailibil” al Israelului, iar cuvintele lui Benjamin Netanyahu sunt „excesive” şi nu au legătură cu prietenia dintre Franţa şi Israel.

The post Schimb dur de replici între Macron și Netanyahu appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *