Gala Ana Aslan, Brăila: Cerasela Măciucă, Măriuca Ivan și preotul Daniel Necula au fost printre laureați/ Mircea Beuran, pledoarie pentru reînființarea rețelei de servicii medicale profilactice

În cadrul Galei Ana Aslan, desfășurată recent la Brăila cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la admiterea doamnei academician Ana Aslan în Academia Română, Preotul Daniel Necula, Cerasela Măciucă și Măriuca Ivan au fost printre laureați, fiind recunoscute pentru contribuțiile lor remarcabile în domeniul geriatriei și îngrijirii vârstnicilor.

La acest eveniment, Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, a subliniat importanța reînființării rețelei de servicii medicale profilactice de tip ambulator, inițiată de Ana Aslan. “Având în vedere creșterea continuă a prevalenței persoanelor vârstnice, în special a celor de peste 75 de ani în România, este esențial să recreăm un sistem de servicii medicale profilactice de tip ambulator, similar cu cel existent în timpul doamnei academician Ana Aslan. Propunerea noastră se bazează pe adaptarea acestei rețele la condițiile actuale de sănătate și sociale. Doamna Ana Aslan a luptat toată viața pentru sănătatea și bunăstarea vârstnicilor din România, iar deviza ei, ‘Să dăm viață anilor și ani vieții’, trebuie să fie și deviza noastră,” a declarat Mircea Beuran.

Evenimentul a beneficiat de prezența primarului municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, și a adunat personalități marcante din lumea medicală și academică românească.

Ana Aslan este o figură emblematică nu doar pentru Brăila, ci și pentru întreaga Românie, fiind un simbol al excelenței și al dedicării în îmbunătățirea vieții vârstnicilor”, a declarat Viorel Marian Dragomir, primarul orașului Brăila.

Au fost acordate nouă premii, care au recunoscut inițiativele și persoanele dedicate îmbunătățirii vieții vârstnicilor.

Printre categoriile premiilor s-au numărat:

  1. Premiul pentru implicare deosebită în cercetările legate de problematica vârstnicilor.
  2. Premiul pentru inițiative în domeniul pregătirii în geriatrie.
  3. Premiul pentru bune practici în îngrijirea vârstnicilor.
  4. Premiul pentru activități de voluntariat dedicate persoanelor vârstnice.
  5. Premiul pentru crearea unor medii de existență adaptate vârstnicilor.
  6. Premiul pentru activități de mass-media dedicate vârstnicilor.
  7. Premiul pentru activități realizate de entități religioase dedicate vârstnicilor.
  8. Premiul pentru o carieră profesională dedicată geriatriei.
  9. Premiul acordat unei unități administrativ-teritoriale implicate în susținerea geriatriei și gerontologiei.

Gala Premiilor Ana Aslan are ca scop recunoașterea personalităților și inițiativelor care au adus contribuții semnificative în domeniul geriatriei și gerontologiei, continuând moștenirea lăsată de academicianul de renume mondial Ana Aslan, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie.

 

Doina Melinte, alături de primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir și Cerasela Măciucă

Cerasela Măciucă a subliniat, în declarația sa, importanța calității îngrijirii vârstnicilor: “Îngrijirea vârstnicilor trebuie să fie un proces continuu și bine coordonat, care să asigure nu doar sănătatea fizică, ci și bunăstarea emoțională a acestora. Fiecare vârstnic merită respect, demnitate și îngrijire de calitate”, citată de FirstNews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *