Un an de la atacul Hamas în Israel: Soarta incertă a 63 de ostatici israelieni în Fâşia Gaza

După un an de captivitate în Fâşia Gaza, soarta a 63 de ostatici presupuşi a fi în viaţă, principala monedă de schimb a mişcării Hamas pentru a obţine o încetare a focului şi eliberarea de prizonieri palestinieni, este incertă şi umbrită de informaţiile repetate despre decesele confirmate şi corpurile repatriate, notează luni AFP.

În 7 octombrie 2023, după un atac terorist fără precedent comis de Hamas în sudul Israelului, comandourile mişcării islamiste palestiniene au dus în Fâşia Gaza 251 de persoane, majoritatea dintre ele în viaţă.

Dintre acestea, 117 persoane, în special femei, copii şi lucrători străini, au fost eliberate, în principal în timpul unei încetări a focului, timp de aproape o săptămână, la finalul lunii noiembrie.

La 7 octombrie 2024, când se împlineşte exact un an de la atacul Hamas şi de la începerea războiului din Fâşia Gaza, 97 de persoane încă sunt ţinute în captivitate. Dintre acestea, 63 se presupune că sunt în viaţă, iar 34 au fost declarate decedate de armata israeliană sau de Forumul familiilor ostaticilor. Moartea lui Idan Shtivi (28 ani) este cea anunţată cel mai recent.

Dintre ostaticii presupuşi în viaţă, 56 sunt israelieni (cel puţin 24 au încă o cetăţenie), şase sunt thailandezi şi unul nepalez. De asemenea, sunt 51 de bărbaţi şi zece femei, iar printre ostatici se află şi 11 soldaţi.

Doi copii, fraţii Kfir şi Ariel, răpiţi când aveau vârste de opt luni, respectiv 4 ani, se presupune că sunt în viaţă, la fel şi părinţii lor, Shiri şi Yarden Bibas.

De la finalul încetării focului, pe 1 decembrie 2023, doar şapte alţi ostatici au fost eliberaţi, în cursul unor operaţiuni desfăşurate de armata israeliană.

Cel mai recent astfel de caz este Kaid Farhan Alkadi, eliberat în 27 august în sudul Fâşiei Gaza. La 12 august, Hamas a anunţat că luptători de-ai săi au ”ucis un ostatic şi au rănit două femei ostatice în incidente”, fără a preciza natura lor.

O parte a ostaticilor decedaţi erau deja morţi atunci când au fost duşi în Gaza pe 7 octombrie 2023, fiind ucişi în timpul atacului comis de Hamas. Acesta este cazul unui număr de 10 soldaţi.

Alţi cel puţin 28 de ostatici capturaţi în viaţă au decedat ulterior în Gaza. Trei dintre ei – Yotam Haim (28 de ani), Samer al-Talalqa (25 de ani) şi Alon Lulu Shamriz (26 de ani) – au fost împuşcaţi din eroare de către forţele israeliene pe 15 decembrie anul trecut.

Armata israeliană acuză mişcarea Hamas că a executat cu sânge rece alţi şase ostatici la finalul lunii august: Hersh Goldberg-Polin, Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi şi Ori Danino, găsiţi decedaţi într-un tunel la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

Majoritatea ostaticilor presupuşi a fi în viaţă în Fâşia Gaza au fost răpiţi în kibbutzul Nir Oz (20) sau la festivalul de muzică Nova (16). La acest festival, unde participau peste 3.000 de persoane, au fost masacrate cel puţin 370 de persoane, iar alte 43 au fost răpite, dintre care mai trăiesc doar nouă. Preluare: Agerpres

The post Un an de la atacul Hamas în Israel: Soarta incertă a 63 de ostatici israelieni în Fâşia Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *