Tensiuni în coaliție pe tema pensiilor militare. PNL vrea dezbateri ”pe repede înainte”, PSD invocă proceduri

Nici nu a început oficial campania electorală că își fac loc tot mai multe tensiuni în coaliţie. Azi nu s-au înțeles în privinţa majorării pensiilor militare. Liberalii, care îşi asumă paternitatea proiectului, îi acuză pe social-democraţi că nu-i sprijină în urgentarea procedurilor, pentru ca legea să între în vigoare cât mai repede. Iar din PSD se răspunde ironic, amintind de „pauză operaţională” din coaliţie, invocată de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

În tabăra deputaţilor liberali, nervii au fost întinși la maximum după ce proiectul privind actualizarea pensiilor militare de stat nu a primit acordul social-democraţilor pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Gabriel Andronache, deputat PNL: Spre surprinderea noastră, nu am fost sprijiniţi în aplicarea procedurii de urgenţă, adică dezbaterea în maxim o săptămână la Camera Deputaților a acestui proiect, de colegii noştri din PSD. Am avut surpriză neplăcută că ai noştri colegi de coaliţie să propună dezbaterea proiectului în mai multe comisii decât cele în care ar fi fost normal să fie sesizate. Totodată, la comitetul liderilor s-a respins propunerea de procedură de urgenţă, ceea ce înseamnă că acest proiect va stă în Camera Deputaților probabil până după alegeri.

Social-democraţii susţin că proiectul are un impact financiar major şi trebuie analizat de Comisia Buget Finanţe.

Daniel Suciu, deputat PSD: Supriză noastră a fost că liderul de grup PNL ne-a cerut să discutăm un proiect de lege cu un impact financiar major, cu un impact în ceea ce priveşte PNRR cu CE, să nu-l discutăm la Comisia Buget-Finanţe. Oriu acest lucru, cât sunt în Biroul Permanent şi conduc şedinţele de Birou Permanent, nu se va întâmpla. Nu cred că atunci când îţi impui sau autoimpui o pauză operativă vii după aceea că nu te înţelegi cu partenerii pe care nu-i mai recunoşti.

Opoziţia nu crede în aparență ruptură a coaliţiei şi consideră că disputele publice dintre liberali şi social-democraţi sunt doar pentru ochii alegătorilor.

Cristina Prună, deputat USR: Eu cred că fac asta de ochii lumii, în realitate se înţeleg în spatele uşilor închise, mai blochează unul, două proiecte cât să spună că este o mare neînţelegere în această coaliţie de guvernare.

Propunerea legislativă privind actualizarea pensiilor militare prin indexarea lor în funcţie de solda de grad a fost semnată de șase parlamentari liberali. Ei spun că legea va elimina inechităţile şi va majoră pensiile tuturor militarilor, indiferent de perioada în care s-au retras din activitate.

The post Tensiuni în coaliție pe tema pensiilor militare. PNL vrea dezbateri ”pe repede înainte”, PSD invocă proceduri appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *