CCR a publicat motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă

şoşoacă

Curtea Constituţională a României a publicat, luni, motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României. Diana Şoşoacă pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la calitatea României de stat membru al UE şi NATO, a precizat, luni, Curtea Constituţională, în motivarea deciziei privind respingerea candidaturii acesteia la alegerile prezidenţiale.

Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice, sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul ca doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoiala şi desconsidera obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE şi al NATO. Prin urmare, este evident că respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei – condiţii pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României – sunt aspecte străine discursului public promovat de aceasta„, se arată în motivarea CCR.

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024”, explica sâmbătă CCR într-un comunicat.

Judecătorii Curţii Constituţionale au anulat candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României.

De la Strasbourg, unde participa la reuniunea Parlamentului European, Diana Șosoacă a anunțat că-și va căuta dreptatea Curtea de Justiție a Uniunii Europene și în fața Comisiei de la Veneția, conform TVRInfo.

Europarlamentarul a mai spus că a sesizat CCR cu privire la decizia Biroului Electoral Central de a-i respinge cel de-al doilea dosar de candidatură.

Diana Șoșoacă, europarlamentar, președinta SOS România: Conform legilor justiției care au fost votate de PSD- PNL,, deciziile CCR nu mai sunt obligatorii. Eu pot să mă duc la CJUE, care a spus că în materie de drepturile omului, drepturile electorale și în toate drepturile, dacă există vreo instanță din țara membră UE, care încalcă drepturile CEDO, respectivă persoana nu trebuie să ia în considerare hotărârea.

Diana Şoşoacă a intrat și în vizorul procurorilor. Parchetul General s-a autosesizat în legătură cu afirmații considerate antisemite și legionare, făcute de aceasta într-o transmisiune în direct pe o rețea de socializare, imediat după hotărârea CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *