Despre 7 Octombrie 2023 – Hamas lansează cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani din Fâșia Gaza

7 Octombrie 2023 – Hamas lansează cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani din Fâșia Gaza, cu un asalt surpriză care combină oameni înarmați care traversează granița cu un baraj puternic de rachete. Jihadul Islamic afirmă că luptătorii săi s-au alăturat atacului.

În primele ore ale zilei de 7 octombrie 2023, Hamas a lansat un atac terorist de amploare împotriva Israelului. Simultan cu tirurile de rachete, militanții au aruncat în aer gardul de frontieră dintre Gaza și Israel în mai multe puncte și în intrat pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare și pe calea aerului. Teroriștii au comis masacre în mai multe așezări israeliene (kibutzuri, nr) și la un festival de muzică. Teroriștii au torturat și au ucis peste 1200 de persoane, deopotrivă israelieni și străini, inclusiv copii mici și bătrâni. Alte peste 100 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în Gaza. 112 De atunci, Hamas continuă să lanseze rachete asupra Israelului, care are rândul său răspunde cu atacuri aeriene și cu rachete asupra Gaza și cu închiderea completă a Fâșiei. Cum alimentarea cu energie electrică și alimente este întreruptă, organizațiile umanitare și mai multe guverne se tem că situația în această zonă dens populată se va transforma într-o catastrofă umanitară. Guvernul israelian a format un cabinet de război împreună cu politicieni din opoziție și declara că țara se află în război.

Armata israeliană a declarat că se află pe picior de război, adăugând că a efectuat lovituri vizând Hamas în Gaza și a chemat rezerviștii.Principalele cauze ale războiului din Israel sunt revendicarea teritoriului ocupat de Israel. Pe de altă parte, fiecare dintre beligeranți susține că este de drept pe acest teritoriu.

Istoria ne arată că nu putem asista la pace fără o înţelegere bilaterală susţinută totodată de marea parte a actorilor regionali. Sunt multe domenii de negociere între Israel şi Palestina la care nu s-a ajuns până în prezent la un numitor comun, printre care enumerăm: delimitarea frontierelor, statutul coloniilor israeliene din Cisiordania sau cel al Ierusalimului ori modalitatea de asigurare a securităţii în Palestina şi posibilitatea creării unor structuri proprii de forţă. Peste 1.000 de persoane au murit și câteva sute au fost rănite în urma unei serii de atacuri comise de membrii grupării palestiniene Hamas, care s-au infiltrat în Israel și au vizat forțele armate și civile, sâmbătă, 7 octombrie 2023. Ca răspuns la aceste evenimente, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat declanșarea unui război împotriva grupului Hamas. Violențele au izbucnit brusc, dar acestea au loc în contextul unei perioade tensionate între cele două tabere care s-a întins pe parcursul a mai mult timp. Din 2006, gruparea Hamas controlează Fâșia Gaza, după ce a reușit să îi învingă pe rivalii săi de la Fatah. Mai târziu, în 2007, Israel și Egipt au impus o blocadă navală asupra Fâșiei Gaza.

Hamas, care guvernează în Gaza, a afirmat că operațiunea curentă din Israel reprezintă un răspuns la blocada impusă, dar și la raidurile recente ale forțelor israeliene în Cisiordania. De asemenea, Hamas a justificat atacurile menționând violențele petrecute la Moscheea al-Aqsa, un loc sfânt disputat din Ierusalim, cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului.

Până în data de 19 septembrie, conform cifrelor ONU, 227 de palestinieni au fost uciși de către trupele israeliene, majoritatea acestor decese, adică 189, având loc în Cisiordania.

În același timp, cel puțin 29 de israelieni, în mare parte în Cisiordania, au fost uciși în acest an, potrivit datelor ONU.

Cisiordania și Gaza, care sunt cunoscute ca teritorii palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israelul, au fost parte a regiunii cunoscute sub numele de Palestina încă din epoca romană. Acestea au fost, de asemenea, teritorii cu semnificație religioasă pentru evrei, fiind menționate în Biblie, aceștia considerând patria lor străveche. Israelul a fost declarat stat independent în 1948, dar teritoriul rămâne numit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista.

Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina pentru a face referire la Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est. Conflictele dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza sunt frecvente, dar atacul neașteptat din sâmbătă a reprezentat o surpriză majoră. Hamas a lansat mii de rachete către teritoriul israelian, în timp ce zeci de militanți au traversat granița și au intrat în comunitățile israeliene, provocând pierderi de vieți nevinovate și luând ostatici.

Israelul a răspuns imediat prin lansarea unor atacuri aeriene împotriva pozițiilor controlate de Hamas în Fâșia Gaza.

FBI: Se apropie cea mai gravă ameninţare teroristă împotriva SUA

Directorul FBI consideră că atacurile Hamas împotriva Israelului vor provoca cea mai gravă ameninţare teroristă împotriva SUA. Acesta a mai declarat că teroriștii deja au îndemnat organizațiile teroriste să atace SUA. Atacurile Hamas împotriva Israelului vor provoca cea mai gravă ameninţare teroristă împotriva SUA, a declarat directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Christopher Wray, audiat marţi în Congresul american. El a spus că mai multe organizaţii teroriste străine deja au îndemnat la atacuri împotriva americanilor în Occident. Acesta consideră că situația poate degenera într-o clipă.

Acţiunile Hamas şi ale aliaţilor săi vor servi ca o inspiraţie de genul pe care nu l-am mai observat de când ISIS (organizaţia Statul Islamic – n. red.) şi-a lansat aşa-zisul califat în urmă cu câţiva ani”, a spus directorul FBI. 134

FBI se așteaptă la cea mai gravă ameninţare teroristă

Directorul FBI a fost audiat de Comisia pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale a Senatului, care urmăreşte ameninţările la adresa SUA. Și Guvernul de la Washington a constatat o intensificare a ameninţărilor împotriva evreilor, musulmanilor şi arabilor americani, după începerea războiului din Israel.

Wray a declarat că luna aceasta a crescut şi numărul de atacuri ale unor miliţii susţinute de Iran asupra bazelor militare americane din străinătate. El consideră că atacurile informatice împotriva SUA din partea Iranului se vor agrava. Cee ace s-a si intaplat în 2024 !

Extras din cartea   CONFLICTUL  ISRAELIANO – PALESTINEAN  istoric – cauze – efecte,

 TIBERIU TĂNASE  Coordonator  VIOLETA IOANA NAGÂȚ PETRU ȘTEȚCU , editura Cocordia 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *