Ungaria a informat Bruxellesul că doreşte o derogare de la regulile UE privind azilul

Ungaria a informat Bruxellesul la începutul săptămânii despre dorinţa sa de a obţine o derogare de la regulile Uniunii Europene referitoare la azil, urmând exemplul Olandei, o procedură ce are totuşi puţine şanse de reuşită, relatează marţi France Presse.

Acest anunţ intervine înaintea unei conferinţe de presă, la Strasbourg, a premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE.

‘Guvernul ungar este decis să ia măsuri ferme pentru a proteja frontierele ţării şi pentru a frâna migraţia ilegală ce ameninţă securitatea naţională”, a explicat pe Facebook ministrul ungar al afacerilor europene Janos Boka.

Budapesta a trimis luni Comisiei Europene o scrisoare în care solicită ‘‘o exceptare de la regulile europene în materie de azil şi migraţie dacă ar urma să aibă loc în viitor o modificare a tratatelor”. Tratatele UE sunt acorduri cu caracter obligatoriu adoptate de toate statele membre ale Uniunii Europene şi o derogare nu poate avea loc decât cu acordul Celor 27.

Bruxellesul a precizat, la jumătatea lunii septembrie, după primirea solicitării similare din partea Olandei, că nu are în vedere ”schimbări imediate”.

Ostilă primirii de solicitanţi de azil în numele apărării unei Europe ”creştine”, Ungaria a fost condamnată de mai multe ori de justiţia europeană pentru nerespectarea dreptului UE.

De asemenea, Viktor Orban se opune Pactului european privind migraţia şi azilul, o reformă amplă adoptată de UE la jumătatea lunii mai şi care prevede în special un mecanism de solidaritate obligatorie faţă de ţările membre confruntate cu o presiune a migraţiei.

Dincolo de cazul Ungariei, numeroase state europene au adoptat în ultimele luni diverse măsuri pentru frânarea imigraţiei ilegale şi restrângerea dreptului de azil.

The post Ungaria a informat Bruxellesul că doreşte o derogare de la regulile UE privind azilul appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *