Proiectul de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, județul Sibiu, este marele câştigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Proiectul de reabilitare Biserica Săsească din Alma Vii – România este marele câştigător al anului 2024 al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, fiind recompensat atât cu un Grand Prix, cât şi cu Premiul Publicului, decernate, luni seară, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ateneul Român.

Această iniţiativă impresionantă a obţinut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetăţeni din întreaga Europă.

Pe locurile următoare în preferinţele publicului s-au situat Centrul Cultural Teryan – Sprijinirea refugiaţilor armeni din Nagorno-Karabah, Erevan, Armenia şi Biserica Sf. Mihail, Cluj-Napoca, România.

Comisarul European pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, Iliana Ivanova, şi-a exprimat satisfacţia pentru sărbătorirea „angajamentului comun pentru prezervarea patrimoniului cultural european”.

Ştiu că mulţi dintre premianţii acestei seri au avut criteriul incluziunii în miezul proiectelor lor şi posibilitatea de a îi angaja în aceste proiecte pe tinerii din toate ţările, astfel încât astă seară sărbătorim foarte multe domenii, de la restaurare la cercetare, dar şi angajamentul comun pentru prezervarea patrimoniului cultural european. (…) Vă felicit, dragi premianţi, pentru aceste premii şi pentru recunoaşterea binemeritată şi vă mulţumesc pentru felul în care protejaţi patrimoniul cultural, prin conservare, educaţie, prin programele de pregătire care cresc valoarea societăţii europene, a economiei şi a mediului”, a afirmat Iliana Ivanova, citată de Agepres.

Preşedintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, şi-a exprimat satisfacţia pentru organizarea acestui Summit al Patrimoniului în ţara noastră „pentru că aceasta este o mărturie a angajamentului cetăţenilor şi instituţiilor din România pentru păstrarea patrimoniului tangibil şi intangibil”, fapt care reiese din „numărul mare de premii europene care s-au acordat proiectelor din România în anii trecuţi”.

Hermann Parzinger a arătat că nu putem uita faptul că summitul are loc „în vremuri de nelinişte şi de restrişte în alte părţi ale lumii”, în care „un război agresiv şi necruţător are loc la mai puţin de 500 de kilometri de noi” şi a subliniat că, „în această lume în continuă schimbare, o lume din ce mai polarizată, Europa trebuie să îşi continue rolul (…) bazat pe valori care se află în miezul proiectului european: democraţia, drepturile omului, solidaritatea şi, bineînţeles, statul de drept”.

Aceste valori, împărtăşite, pot să apere acest patrimoniu în pericol şi să arate importanţa moştenirii europene în lume„, a accentuat preşedintele executiv al Europa Nostra.

Evenimentul de la Ateneu a inclus momente muzicale în interpretarea ansamblului simfonic românesc Violoncellissimo, condus de prof. Marin Cazacu, director general al Filarmonicii „George Enescu”.

Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural 2024, care se desfăşoară la Bucureşti între 6 şi 8 octombrie. Summit-ul este organizat de Europa Nostra şi co-finanţat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene, având loc sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Apelul de înscrieri pentru ediţia din 2025 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra este deschis. Aplicaţiile pot fi depuse online via www.europeanheritageawards.eu până la 20 noiembrie 2024.

The post Proiectul de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, județul Sibiu, este marele câştigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *