100 de școli și colegii au fost decorate de președintele Klaus Iohannis

100 de școli și colegii au fost decorate de președintele Klaus Iohannis

Directorii a o sută de școli și colegii au fost decorați la Cotroceni, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a înmânat personal ordinele Meritul pentru Învățământ în grad de Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler reprezentanților celor mai performante unități de învățământ din țară.

Printre cele cinci colegii care au primit ordinul în grad de Mare ofițer se numără Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu, unde predă soția șefului statului, și Colegiul Samuel von Brukenthal, unde a predat Klaus Iohannis.

“În semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția dascălilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității, preocupându-se de continua îmbunătățire a actului educațional, Președintele Klaus Iohannis a conferit: Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler” se arată într-un comunciat al Administrației Prezidențiale.

Lista instituțiilor de învățământ decorate, aici.

Klaus Iohannis: Educația a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor mele

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

„Educația a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor mele, pentru că, așa cum am spus mereu, reprezintă temelia pe care se dezvoltă o națiune. De aceea am inițiat programul „România Educată”, a cărui viziune a fost transpusă în legislație, preluându-se în acest fel contribuția tuturor celor care au participat la consultările multiple pe care le-am promovat și la dialogul privind modernizarea învățământului românesc.

La ceremonia de decorare de astăzi avem alături de noi reprezentanți ai unor comunități școlare cu adevărat impresionante. Sunt convins că este foarte util să continuați dialogul dintre dumneavoastră și să vă împărtășiți experiențele și soluțiile găsite pentru a depăși provocările inerente procesului de educație.

Mă bucur să vă văd aici în număr atât de mare, pentru că este o dovadă a creșterii performanțelor în școala românească. Vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt remarcate și vă încurajez să colaborați și să discutați bunele practici pe care fiecare unitate de învățământ le promovează. Funcționarea optimă a școlii este un barometru pentru starea societății, iar realizările dumneavoastră dau încredere tuturor cetățenilor într-un viitor mai bun.

Întâlnirea de astăzi se dorește a fi un semnal pentru sistemul de educație, dar și pentru întreaga societate. Performanța școlară, a elevilor și a profesorilor, nu se mai măsoară, în secolul al XXI-lea, doar prin note. Acum, școala este chemată să răspundă unei misiuni complexe, să pregătească elevii nu doar profesional, ci și să devină cetățeni activi, care au un parcurs de succes pe o piață a muncii extrem de dinamică. Și avem astfel de școli, care cu adevărat educă tinerii pentru a deveni adulți responsabili, echilibrați și îi sprijină să se dezvolte emoțional și intelectual, pentru a-și realiza apoi pe deplin potențialul.

Stimate cadre didactice,

Reprezentați astăzi, aici, diversitatea și bogăția învățământului românesc preuniversitar, colegii naționale multi-medaliate, școli și licee cu rezultate remarcabile în competiții locale și internaționale, dar și unități de învățământ care ies în evidență cu altfel de realizări.

Mă refer la acele școli unde a crescut numărul participanților înscriși la examenele naționale, unde a scăzut, așadar, abandonul școlar sau de unde elevii pornesc în prima lor expediție de cunoaștere dincolo de granițele țării, prin programul Erasmus+.

Programul Național de Redresare și Reziliență a permis dezvoltarea unor noi instrumente care au îmbunătățit considerabil calitatea actului educațional, iar faptul că instituțiile din sectorul academic au învățat să fructifice mai bine oportunitățile create prin apartenența la comunitatea europeană este un lucru benefic.

Felicitări tuturor celor care au pregătit proiecte și au reușit să obțină finanțare prin apelurile deschise sub umbrela PNRR, fie pentru a implementa Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, fie pentru a realiza investiții în infrastructura școlii.

Unele dintre aceste investiții s-au concretizat sub forma unor laboratoare dotate cu echipamente digitale, cu materiale moderne de studiu, și vor continua să se materializeze în reabilitarea sau construcția de clădiri pentru unități școlare.

Apreciez parteneriatul autentic pe care l-ați dezvoltat cu autoritățile locale și naționale, pentru a face ca aceste proiecte să devină realitate pentru elevii dumneavoastră, conform TVRInfo.

Sunt realizări importante, care reprezintă rezultatul unei munci de echipă, și mă bucur să văd că ați reușit, consolidând astfel și capacitatea sistemului educațional de a depăși toate provocările cu care s-a confruntat recent.

Pandemia de COVID-19 și efectele sale, realitatea războiului din Ucraina, care se petrece la doar câțiva kilometri distanță de unele dintre școlile dumneavoastră, fenomenele meteorologice extreme sunt factori externi de presiune, care se adaugă celor de zi cu zi, specifici actului de învățământ.

Chiar și în aceste condiții dificile, ați depus eforturi pentru ca procesul educațional să continue, iar elevii să fie cât mai puțin afectați.

Îmi doresc ca distincția primită astăzi să reprezinte în primul rând o recunoaștere a faptului că munca este răsplătită, că merită, întotdeauna, să alegi calea mai lungă, dar satisfăcătoare a dezvoltării temeinice.

Vă mulțumesc pentru contribuția fundamentală pe care o aveți în construirea unui viitor mai bun! Dumneavoastră și elevii dumneavoastră, de acum și din generațiile viitoare, alcătuiți România Educată”!

Ziua Profesorului şi a celor care activează în educație este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, în toată lumea. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *