Pentru Biden, Netanyahu este un ”mincinos, interesat doar de supravieţuirea sa politică”, dezvăluie o viitoare carte

Pentru preşedintele american Joe Biden, premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi un „mincinos”, „interesat doar de supravieţuirea sa politică”, relatează o viitoare carte a jurnalistului veteran Bob Woodward, din care pagini bune au fost dezvăluite marţi de media americane, transmite AFP.

Acreditat la Casa Albă din partea Washington Post de o jumătate de secol, Bob Woodward a dezvăluit împreună cu Carl Bernstein scandalul Watergate care a dus la demisia preşedintelui Nixon în 1974.

În cartea sa „War” (Război), care urmează să apară pe 15 octombrie, el descrie în special eforturile zadarnice ale preşedintelui Joe Biden de a opri războiul purtat de Israel în Fâşia Gaza după atacul mortal al Hamas din 7 octombrie 2023.

De la începutul conflictului, diplomaţia americană şi-a arătat incapacitatea de a influenţa modul în care aliatul său conduce războiul.

Potrivit cărţii, în cursul unei discuţii telefonice din aprilie, Joe Biden l-a întrebat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu care este strategia lui.

Trebuie să intrăm în Rafah„, a răspuns liderul israelian. „Bibi, nu ai nicio strategie„, a replicat Joe Biden, folosind porecla liderului israelian.

Preşedintele american s-a plâns apoi consilierilor săi, afirmând că premierul israelian este un „mincinos„, „interesat doar de supravieţuirea sa politică„.

La începutul lunii septembrie, Joe Biden a declarat public că Benjamin Netanyahu nu a făcut suficient pentru a ajunge la un acord în vederea eliberării ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.

În ciuda criticilor sale, preşedintele american a refuzat până în prezent să folosească pârghia livrării de arme către Israel pentru a influenţa politica guvernului lui Benjamin Netanyahu, în afară de suspendarea livrării unor bombe în mai.

Potrivit Washington Post, vicepreşedinta Kamala Harris îşi face câteva apariţii în povestirea lui Bob Woodward, susţinând poziţiile lui Joe Biden, dar fără rol determinant pentru politica sa externă.

În iulie, în urma unei întâlniri cu Benjamin Netanyahu, Kamala Harris a adoptat un ton dur în privinţa modului în care Israelul desfăşura conflictul din Fâşia Gaza, promiţând că nu va „tăcea” în faţa suferinţei palestinienilor.

Declaraţii publice care au contrastat cu tonul discuţiilor în privat, unde abordarea a fost mult mai cordială, susţine „War”. Contrastul dintre afirmaţiile candidatei democrate la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie ar fi provocat uimirea şi furia premierului Benjamin Netanyahu, potrivit lui Bob Woodward.

Preluare: Agerpres

The post Pentru Biden, Netanyahu este un ”mincinos, interesat doar de supravieţuirea sa politică”, dezvăluie o viitoare carte appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *