Bob Woodward, dezvăluiri din culise despre politica internațională și reacțiile lui Biden. „Isuse Hristose! Acum trebuie să mă descurc cu Rusia care înghite Ucraina?”

Joe Biden se opune unor atacuri israeliene asupra instalaţiilor nucleare iraniene

Noua carte a jurnalistului de investigații Bob Woodward, intitulată „Război”, oferă o perspectivă detaliată și intimă asupra reacțiilor și gândurilor președintelui Joe Biden în contextul războiului din Ucraina și relațiilor sale cu alți lideri mondiali, potrivit CNN.

Biden a avut reacții dure și fără echivoc față de adversarii săi, dar și față de aliați precum premierul israelian Benjamin Netanyahu.

În octombrie 2021, serviciile de informații americane au obținut dovezi clare privind intențiile Rusiei de a lansa o invazie masivă asupra Ucrainei cu 175.000 de soldați.

Era ca și cum am fi intrat în secret în cortul comandantului inamic,” descrie Woodward volumul de informații primite de administrația Biden. Însă președintele a rămas uluit: „Isuse Hristose!„, a exclamat el. „Acum trebuie să mă descurc cu Rusia care înghite Ucraina?”

Deși inițial aceste informații păreau greu de crezut, Biden a ales să îl confrunte direct pe Putin, avertizându-l în două convorbiri din decembrie 2021. Una dintre ele s-a încheiat într-un mod extrem de tensionat, când Putin a ridicat miza nucleară. Biden i-a răspuns calm, dar ferm: „Este imposibil să câștigi un război nuclear.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rămas sceptic până în ultimele momente, chiar și după ce vicepreședinta Kamala Harris i-a transmis un avertisment direct la Conferința de Securitate de la München, în februarie 2022, că invazia era iminentă.

Ar fi atât de nebunesc,” a spus Biden în acele zile tensionate. Biden l-a numit pe Putin „simbolul răului” și a avut mai multe confruntări directe cu acesta înainte și după declanșarea războiului.

Într-un episod dramatic, președintele american i-a spus liderului rus că „nu se poate câștiga un război nuclear”, după ce Putin a sugerat că ar putea lua în calcul folosirea armelor nucleare. În ciuda avertismentelor repetate, Biden și echipa sa au ajuns la concluzia că există o probabilitate reală că Putin să recurgă la arme nucleare în Ucraina, o evaluare care a alarmat întreaga comunitate internațională.

„Război” explorează și tensiunile din relația Biden-Netanyahu în contextul războiului din Gaza, inclusiv momente în care Biden l-a criticat pe premierul israelian pentru lipsa unei strategii clare.

De asemenea, cartea dezvăluie detalii despre o serie de discuții tensionate pe care Biden le-a avut cu liderii mondiali, inclusiv prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pe tema normalizării relațiilor cu Israelul.

Un alt aspect fascinant al cărții este legat de relația fostului președinte Donald Trump cu Putin. Woodward dezvăluie că în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19, Trump a trimis în secret echipamente de testare pentru uzul personal al liderului rus.

 

The post Bob Woodward, dezvăluiri din culise despre politica internațională și reacțiile lui Biden. „Isuse Hristose! Acum trebuie să mă descurc cu Rusia care înghite Ucraina?” appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *