UNRWA: Cel puțin 400.000 de persoane sunt prinse în capcană de ultima ofensivă a Israelului în Gaza

Cel puțin 400.000 de persoane sunt prinse în capcană de ultima ofensivă a Israelului în Gaza, afirmă UNRWA, citată de The Guardian.

Raidul concentrat pe tabăra Jabalia agravează foametea și amenință campania de vaccinare împotriva poliomielitei, afirmă șeful agenției ONU pentru refugiați palestinieni, Philippe Lazzarini.

Sute de mii de civili din Gaza rămân blocați de ultima ofensivă israeliană, centrată pe tabăra de refugiați Jabalia, potrivit agențiilor ONU și grupurilor pentru drepturile omului.

„Cel puțin 400 000 de persoane sunt blocate în zonă”, a postat miercuri pe X Philippe Lazzarini, pe fondul relatărilor martorilor despre cadavre care zac pe străzi din cauza reluării luptelor.

„Ordinele recente de evacuare venite din partea autorităților israeliene îi forțează pe oameni să fugă din nou şi din nou, în special din tabăra Jabalia”, a adăugat Lazzarini. „Mulți refuză pentru că știu prea bine că niciun loc din Gaza nu este sigur.”

Armata israeliană afirmă că raidul de amploare, aflat acum în cea de-a cincea zi, este menit să împiedice luptătorii Hamas să organizeze noi atacuri din Jabalia și să îi împiedice să se regrupeze, în condițiile în care cel puțin 60 de persoane au fost ucise miercuri în loviturile militare israeliene asupra Gaza.

Lazzarini a declarat că unele adăposturi și servicii Unrwa au fost forțate să se închidă pentru prima dată de la începutul războiului și că, în condițiile în care aproape nu sunt disponibile bunuri de bază, foametea se răspândește din nou în nordul Gazei. „Această operațiune militară recentă amenință, de asemenea, punerea în aplicare a celei de-a doua faze a campaniei de vaccinare #polio pentru copii”, a spus el.

Autoritățile israeliene au declarat anterior că facilitează livrările de alimente către Gaza, în ciuda condițiilor dificile.

Cel mai important aliat al Israelului, SUA, i-a cerut ulterior să abordeze urgent „condițiile catastrofale” în rândul civililor palestinieni din Gaza și să înceteze „intensificarea suferinței” prin limitarea livrărilor de ajutoare.

Vorbind în fața Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul ONU Linda Thomas-Greenfield a declarat: „Aceste condiții catastrofale au fost prezise cu luni în urmă și, cu toate acestea, încă nu au fost abordate. Acest lucru trebuie să se schimbe, și acum”.

De asemenea, ea a avertizat Israelul să nu încerce să expulzeze permanent palestinienii din Gaza sau să preia orice teritoriu „Nu trebuie să existe nicio schimbare demografică sau teritorială în Fâșia Gaza, nicio acțiune care să reducă teritoriul din Gaza”, a declarat Thomas-Greenfield.

În ciuda unui an de atacuri israeliene neîncetate asupra Gaza și a declarațiilor intermitente ale IDF și ale altor oficiali care susțin că au învins Hamas, tancurile și infanteria israeliană au atacat nordul Gaza pentru a treia oară la începutul acestei săptămâni, susținând că acțiunea a fost necesară pentru a preveni „regruparea” Hamas.

Jurnaliştii, victim ale conflictului

Trei jurnaliști s-au numărat printre victimele de miercuri; canalul de televiziune al-Aqsa, afiliat Hamas, a declarat pe Telegram că unul dintre fotoreporterii săi, Mohammad al-Tanani, a fost ucis într-un atac în Jabalia, în timp ce reporterul Tamer Labad și cameramanul Al Jazeera Fadi Al Wahidi au fost răniți grav.

Într-o declarație, Al Jazeera a acuzat armata israeliană că a țintit în mod deliberat jurnaliștii. „Acest incident marchează încă o încălcare gravă împotriva jurnaliștilor din Gaza, unde forțele israeliene au fost din ce în ce mai ostile față de lucrătorii mass-media”, a scris aceasta.

Spitale închise în Gaza

Pe lângă ordinele de evacuare, FDI a ordonat din nou închiderea mai multor spitale din nordul Gaza, inclusiv spitalele Kamal Adwan, Indonesia și al-Awda. Centrul Al Mezan pentru Drepturile Omului a descris situația drept „deja vu” pe rețelele sociale, adăugând: „Știm cu toții ororile care urmează unor astfel de ordine”.

Printre cei care au tras un semnal de alarmă s-a numărat și grupul medical internațional Medici fără Frontiere, al cărui personal a descris situația din nordul Gazei.

„Dintr-o dată, mi s-a spus că trebuie să ne mutăm din nord”, a declarat Mahmoud, care a părăsit Jabalia noaptea pentru a se refugia la casa de oaspeți MSF din orașul Gaza.

„Ne-am lăsat casa în disperare, sub bombe, rachete și artilerie. A fost foarte, foarte dificil. Aș prefera să mor decât să fiu strămutată în sud; casa mea este aici și nu vreau să plec.”

Sarah Vuylsteke, un coordonator de proiect MSF în Gaza, a declarat: „Cea mai recentă mișcare de a împinge în mod forțat și violent mii de oameni din nordul Gaza spre sud transformă nordul într-un deșert fără viață, agravând în același timp situația din sud.

„Accesul la apă, asistență medicală și siguranță este deja aproape inexistent, iar gândul că mai mulți oameni vor încăpea în acest spațiu este imposibil de imaginat”, a spus ea. „În ultimele 12 luni, oamenii au fost supuși unor deplasări fără sfârșit și unor bombardamente neîncetate. Destul este destul. Acest lucru trebuie să înceteze acum”.

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a declarat că sute de mii de palestinieni și zeci de facilități umanitare au fost afectate de ultimele evacuări forțate ale armatei israeliene în nordul, centrul și sudul Gazei.

De  sâmbătă până luni, ordinele de evacuare au fost în vigoare pentru mai multe zone din nordul teritoriului palestinian, precum și pentru zone din centrul Deir al-Balah și sudul Khan Younis.

„Există riscuri din ce în ce mai mari ca accesul umanitar să fie în continuare restricționat, în special între sudul și nordul Gaza”, a avertizat OCHA.

Cel puțin 18 persoane, dintre care cinci copii și două femei, au fost ucise în cele mai recente lovituri militare israeliene asupra Gaza în cursul nopții, au declarat miercuri medicii palestinieni. Au fost lovite corturi pentru persoane strămutate în taberele urbane de refugiați Nuseirat și Bureij din centrul Gazei.

Cadavrele a nouă persoane, inclusiv trei copii, au fost aduse la spitalul al-Aqsa din Deir al-Balah din apropiere. Un jurnalist Associated Press a văzut cadavrele la morgă.

În nordul Gazei, un atac israelian a lovit o casă în care erau refugiați în Jabalia, omorând cel puțin nouă persoane, potrivit Apărării Civile, o agenție de salvare care funcționează sub guvernul condus de Hamas.

Morții au fost duși la spitalul al-Ahli, care a declarat că două femei și doi copii se numără printre cei uciși.

Ultimele decese au dus numărul palestinienilor uciși în Gaza de operațiunile israeliene din octombrie 2023 la 42.010, iar alți 97 720 au fost răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

The post UNRWA: Cel puțin 400.000 de persoane sunt prinse în capcană de ultima ofensivă a Israelului în Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *