Premiul Nobel pentru Literatură 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang, autoarea romanului „Vegetariana”

Premiul Nobel pentru Literatură a fost decernat, joi, de Academia Suedeză (Svenska Akademien) din Stockholm scriitoarei sud-coreene Han Kang „pentru proza sa poetică intensă care se confruntă cu traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”.

În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice și seturi invizibile de reguli și, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieții umane. Ea are o conștiință unică a legăturilor dintre trup și suflet, dintre cei vii și cei morți, iar prin stilul său poetic și experimental a devenit un inovator în proza contemporană”, potrivit Comitetului Nobel.

BREAKING NEWS
The 2024 #NobelPrize in Literature is awarded to the South Korean author Han Kang “for her intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life.” pic.twitter.com/dAQiXnm11z

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2024

Han Kang este fiica scriitorului Han Seung-won (Han Sŭngwon) și s-a născut în Gwangju în 1970, dar a crescut în Seul de la vârsta de unsprezece ani. A studiat literatura coreeană la Universitatea Yonsei din Seul și a absolvit în 1993.

Han și-a făcut debutul cu poezii apărute în revista „Literatura și societate” (Munhak-kwa Sahoe).

În mai 2016, ea și traducătoarea ei de engleză, Deborah Smith, au primit premiul internațional Man Booker, în valoare de 50.000 de lire sterline, pentru romanul ei de debut, The Vegetarian (Vegetariana), din 2007.

Anul trecut, scriitorul norvegian Jon Fosse a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023 „pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor nerostite”, conform nobelprize.org.

Acest premiu răsplăteşte cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvelă, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri.

Premiul Nobel pentru Literatură, de-a lungul timpului

Încă de la primul premiu, decernat în 1901 poetului şi filosofului Sully Prudhomme, distincţia a fost acordată, fără discriminare, autorilor de diferite limbi şi culturi, atât scriitorilor necunoscuţi, cât şi celor care atinseseră deja celebritatea.

Din 1901 au fost acordate 116 premii Nobel pentru literatură. Nu a fost acordat în şapte ocazii: în 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 şi 1943.

Dintre cei 120 laureaţi ai acestui premiu, 17 sunt femei.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost împărţit, de patru ori, de câte doi laureaţi – în 1904 (Frédéric Mistral, José Echegaray), 1917 (Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan), 1966 (Shmuel Agnon, Nelly Sachs), 1974 (Eyvind Johnson, Harry Martinson), potrivit nobelprize.org.

Două persoane au refuzat Premiul Nobel pentru Literatură: în 1958, scriitorul de origine rusă Boris Pasternak a fost obligat de către conducerea Uniunii Sovietice să refuze premiul, iar în 1964, Jean-Paul Sartre l-a refuzat din proprie iniţiativă. De altfel, scriitorul francez a refuzat, în mod constant, toate onorurile oficiale care i-au fost acordate.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru literatură este Rudyard Kipling, faimos pentru romanul „Cartea junglei”, care avea 41 de ani când a primit distincţia, în 1907. Cea mai în vârstă laureată este Doris Lessing, care avea 88 de ani când a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 2007.

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2022, pentru ”curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”, potrivit Academiei Suedeze.

Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2021, pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Poeta americană Louise Glück a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2020, pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Scriitorul austriac Peter Handke a fost recompensat în 2019 ”pentru o operă marcantă care, cu ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”, au precizat reprezentanţii instituţiei suedeze.

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a fost premiată în 2018 pentru „o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă traversarea hotarelor ca o formă de viaţă”, conform Academiei Suedeze.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat, în 2017, scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro, „pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.

La 13 octombrie 2016, celebrul muzician american Bob Dylan a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane”.

În 2015, scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinţei şi curajului în vremurile noastre”.

Scriitorul chinez Mo Yan, care, „cu un realism halucinant, amestecă mit, istorie şi actualitate”, a fost laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2012.

Romancierul peruan Mario Vargas Llosa a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2010, pentru „cartografierea structurilor puterii şi imaginile crude ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale”.

În 2009, Nobelul pentru Literatură i-a fost decernat scriitoarei germane de origine română Herta Müller, pentru „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care scriitoarea a descris plastic universul dezmoşteniţilor”.

În galeria marilor personalităţi distinse cu acest premiu s-au înscris, de-a lungul anilor, oameni de cultură, precum: Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Orhan Pamuk (2006), Harold Pinter (2005), Elfriede Jelinek (2004), Dario Fo (1997), Toni Morrison (1993), Nadine Gordimer (1991), Gabriel García Márquez (1982), Elias Canetti (1981), Eugenio Montale (1975), Pablo Neruda (1971), Samuel Beckett (1969), Nelly Sachs (1966), Albert Camus (1957), Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1953), Thomas Stearns Eliot (1948), Gabriela Mistral (1945), Pearl Buck (1938), Luigi Pirandello (1934), Sinclair Lewis (1930), Thomas Mann (1929), Anatole France (1921), Romain Rolland (1915), Rudyard Kipling (1907), Frédéric Mistral (1904).

În mod tradițional, lista oficială cu nominalizările pentru Nobelul pentru Literatură se păstrează secret timp de 50 de ani. Totuși, înainte de anunțarea câștigătorului, experții în literatură și casele de pariuri fac liste cu autorii care ar putea fi luați în considerare. În ultimii ani, pe aceste liste s-au aflat scriitori precum Margaret Atwood, Haruki Murakami, Salman Rushdie, Ngugi wa Thiong’o, Liudmila Ulițkaia, Mircea Cărtărescu, Can Xue.

The post Premiul Nobel pentru Literatură 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang, autoarea romanului „Vegetariana” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *