INFO ETNIC | Ideologii, minorități etnice, alegeri. Dezbaterea este duminică, de la ora 11.00, pe TVR INFO

Duminică, de la ora 11.00, pe TVR INFO, Teodora Drăgoi și Boris Velimirovici vă invită la o nouă ediție INFOETNIC. Emisiunea poate fi urmărită şi în reluare, sâmbăta, de la ora 23.30, la TVR INFO.

În pragul campaniei electorale, majoritatea candidaților vorbește despre țară. Sau despre clișeul cu “România profundă”. “România profundă” e privită superficial, uitând că “România profundă”, e diversă.

Cât de bine se camuflează ideologii periculoase în spatele bunelor intenții declarate? Când ies la iveală aceste ideologii?

Etnicii minoritari își aleg reprezentanții în Parlament, cei mai mulți din rândurile propriilor organizații. Minoritățile sunt prudente, pentru că sunt primele care ar putea fi expuse ideologiilor periculoase.

Dar oare, majoritatea  e la fel de prudentă?

Duminică, la Info Etnic, continuă seria de interviuri care vor aduce în atenție participarea minorităților naționale la alegerile parlamentare din această iarnă.

Invitați în dialog sunt: Ovidiu GANȚ, deputat, reprezentantul minorității germane în Parlamentul României, Dragoș Gabriel ZISOPOL, deputat, reprezentantul minorității elene în Parlamentul României, Ognean CÎRSTICI, deputat, reprezentantul minorității sârbe în Parlamentul României, TUROS Lóránd, senator, UDMR.

“România a creat, în cadrul sistemului constituțional, condițiile și cadrul legal necesare pentru participarea efectivă a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale la procesele de luare a deciziilor, în special la acelea care le privesc direct, precum şi la organele alese la nivel central. Participarea minorităților naționale în alegeri contribuie la consolidarea statului de drept şi a democraţiei în general. Participarea minorităților naționale la procesul electoral constituie o condiție esențială pentru participarea minorităților naționale la viața publică, socială, economică, pentru participarea acestora la procesul de luare a deciziilor în domenii care le privesc în mod direct. Statul român garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul de a lua parte la administrarea afacerilor publice, inclusiv prin dreptul de a vota si de a candida fără discriminare pentru funcții publice. O minoritate naţională este reprezentată în Parlamentul României numai dacă participă la alegeri in condiţiile reglementate de legislaţia electorală. Daca aceste condiţii nu sunt îndeplinite, organizaţia nu mai are dreptul de a participa la procesul electoral pentru alegerea Parlamentului. Pe cale de consecinţă, minoritatea respectivă nu mai este reprezentată în Parlament În România, cooperarea directă cu minoritățile naționale a fost și este posibilă și prin reprezentarea în cadrul Parlamentului. Dreptul minorităților naționale de a participa la alegerile pentru Camera Deputaților și a Senatului este reglementat de art. 56 din Legea nr. 208/2015 pentru alegerea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare. Legea reglementează definiția etniei, dar numai în context electoral, tipurile de organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și condițiile pe care aceste organizații trebuie să le îndeplinească pentru a participa la procesul electoral: pot depune candidaturi organizațiile cetățenilor romani aparținând minorităților naționale reprezentate în Parlament, precum și alte organizații ale cetățenilor români aparținând minorităților naționale legal constituite, care trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulative. Acest drept este consfințit și de Convenţia-cadru din 1 februarie 1995 pentru protecţia minorităţilor naţionale, încheiată la Strasbourg la 1 februarie 1995, ratificată de România prin Legea Nr. 33/1995 pentru ratificarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.” (sursa: DRI)

Întâlniri în direct cu telespectatorii, din cel mai mare studio al Televiziunii Române, dezbateri ample privind evenimentele majore din societatea românească ce au un impact şi asupra celor 20 de minorităţi naţionale. Astfel se poziţionează emisiunea INFO ETNIC, ce poate fi urmărită în fiecare duminică, de la ora 11.00, la TVR INFO. Jurnaliştii TVR, Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici analizează, alături de invitații lor, cele mai importante momente din viaţa comunităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul ţării noastre.

The post INFO ETNIC | Ideologii, minorități etnice, alegeri. Dezbaterea este duminică, de la ora 11.00, pe TVR INFO appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *