Ucraina: Anchetă pentru „crime de război” după moartea unei jurnaliste ucrainene în detenţie în Rusia

 Parchetul general ucrainean a anunţat vineri că a deschis o anchetă pentru „crime de război” după moartea în detenţie în Rusia a unei jurnaliste ucrainene, Victoria Roşchina, arestată de forţele ruse în teritoriile ucrainene ocupate, relatează AFP.

„Procedurile penale deschise pentru dispariţia sa au fost reclasificate drept crimă de război, asociată cu omor premeditat”, a afirmat parchetul într-un comunicat publicat pe Telegram, citat de Agerpres.

Victoria Roşchina, în vârstă de 27 de ani, a murit pe 19 septembrie, potrivit unei scrisori a Ministerului rus al Apărării primită joi de familia ei în Ucraina, a anunţat ONG-ul Reporteri fără Frontiere (RSF) într-un comunicat.

Decesul ei a fost confirmat joi de autorităţile ucrainene, însă cauza şi circumstanţele rămân necunoscute.

„Am confirmarea oficială a părţii ruse în legătură cu moartea” jurnalistei, a declarat joi seara Dmitro Lubineţ, comisarul ucrainean pentru drepturile omului.

„Detenţiile ilegale şi răpirile de jurnalişti sunt arma Rusiei împotriva libertăţii de exprimare”, a acuzat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri pe reţelele sociale că moartea Victoriei Roşchina a fost „o adevărată lovitură” pentru „mulţi jurnalişti ucraineni care au cunoscut-o”.

„Sunt încă mulţi alţi jurnalişti, persoane publice, lideri politici (…) şi oameni obişnuiţi în captivitate în Rusia”, a continuat el, precizând că a ridicat problema eliberării lor în timpul întâlnirii sale cu Papa Francisc vineri dimineaţa.

Victoria Roşchina, o jurnalistă independentă care a colaborat cu publicaţiile ucrainene Ukrainska Pravda şi Hromadske, a dispărut în august 2023 în timp ce încerca să ajungă în teritoriile ocupate de Rusia în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) pentru a relata despre situaţia în zonă.

Rusia a confirmat pentru prima dată detenţia jurnalistei în aprilie 2024, potrivit parchetului ucrainean.

Potrivit publicaţiei independente ruse Mediazona, jurnalista a murit în timp ce era transferată la Moscova dintr-o închisoare din Taganrog, în sud-vestul Rusiei.

The post Ucraina: Anchetă pentru „crime de război” după moartea unei jurnaliste ucrainene în detenţie în Rusia appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *