ANPC: Amenzi de 900.000 lei, în urma controalelor la peste 450 de grădiniţe cu program prelungit

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat cu aproximativ 900.000 lei mai multe grădiniţe cu program prelungit care prestau servicii de cazare, în urma unor controale desfăşurate în perioada 2 – 13 septembrie 2024, la nivelul întregii ţări.

Conform unui comunicat, inspectorii ANPC au controlat 456 grădiniţe cu program prelungit care prestau servicii de cazare, la 263 dintre acestea constatându-se nereguli, iar din 401 grădiniţe verificate care prestau servicii de alimentaţie, la 219 au fost înregistrate deficienţe.

Totodată, au fost verificate peste 10 tone de produse alimentare constatându-se că circa 400 kg prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.

În aceste condiţii, comisarii ANPC au aplicat 168 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 900.000 lei şi 382 avertismente. De asemenea, au dispus oprirea definitivă de la utilizare a 300 kg produse alimentare în valoare de circa 7.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate, pentru 16 operatori economici, şi remedierea deficienţelor pentru 29 de operatori economici.

Este de neconceput ca locurile unde copiii noştri îşi petrec primii ani de formare să nu ofere siguranţa şi condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat şi îngrijit într-un mediu curat, sigur şi conform normelor legale. În calitate de părinţi şi nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepţie. ANPC îşi va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija şi atenţia cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor”, a afirmat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.

Printre neregulile constatate sunt menţionate: lipsa autorizaţiilor de funcţionare; abateri privind clauzele contractuale referitoare la informarea corectă, completă şi precisă, precum şi lipsa menţionării clare în contracte a sumelor alocate pentru serviciile de învăţământ şi cele pentru hrana copiilor în cazul grădiniţelor particulare; utilizarea unor grupuri sanitare fără a fi dotate cu suficiente obiecte sanitare sau consumabile (săpun), fără capace de WC, cu instalaţii defecte sau plăci de faiaţă sau gresie sparte şi fără a fi dotate cu coşuri de gunoi fără capace.

Inspectorii ANPC au mai descoperit existenţa unor calorifere cu rugină şi cu depuneri de praf şi a unor baterii cu rugină şi depuneri de calcar, folosirea unor grupuri sanitare neigienizate, utilizarea unor instalaţii electrice neconforme (cu prize şi cabluri neizolate), prize amplasate la nivelul de acces al copiilor şi starea precară a dotărilor interioare şi exterioare, în vederea asigurării securităţii copiilor, lipsa plaselor anti-insecte, pardoseală deteriorate, lipsa izolatoarelor sau existenţa unora fără lumină naturală.

Lista de nereguli continuă cu folosirea unor echipamente de joacă deteriorate, cu şuruburi lipsă sau desfăcute, folosirea unor spaţii de joacă exterioare necurăţate, folosirea unor aparate de aer condiţionat cu filtrele neigienizate, existenţa unor guri de scurgere neprotejate, lipsa protecţiei pentru saltele, a unor lenjerii sau saltele pătate şi tavane şi pereţi cu infiltraţii sau cu zone de igrasie şi vopsea exfoliată.

Inspectorii ANPC au mai constatat: prezenţa insectelor vii sau moarte (gândaci), utilizarea unor bucătării fără spaţiu pentru prelucrări preliminare sau a unor blocuri alimentare subdimensionate şi neigienizate, folosirea unor echipamente de gătire neigienizate sau deteriorate şi a unor tăvi neigienizate, cu urme de uzură, cu acumulări mari de grăsime, utilizarea unei vesele neadecvate, care nu poate fi dezinfectată conform cerinţelor, din plastic sau cu email spart, cu puncta de rugină, utilizarea unui mobilier neconform, cu îmbinări care nu permit igienizarea adecvată sau a unui mobilier deteriorat, cu spărturi şi rupturi, folosirea unor spaţii frigorifice neigienizate corespunzător, cu depuneri de praf, mâzgă, rugină, chedere rupte, folosirea unor dulapuri pentru depozitarea produselor alimentare cu depuneri de praf, resturi de ambalaje.

Comisarii au mai raportat lipsa afişării în meniu a caracteristicilor esenţiale ale produselor preparate – alergeni, valori nutriţionale şi nerespectarea cerinţelor de informare a consumatorilor (lipsa sau elemente de identificare incomplete, lipsa afişării tarifului aferent hranei copiilor etc.). 

The post ANPC: Amenzi de 900.000 lei, în urma controalelor la peste 450 de grădiniţe cu program prelungit appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *