Politico: Donald Trump şi foştii săi generali, ameninţaţi cu moartea de Iran. Cum reuşeşte SUA să îi protejeze

Oficialii americani au ajuns la o constatare îngrijorătoare cu privire la amenințările repetate ale Iranului la adresa lui Donald Trump și a unora dintre foștii săi generali și strategi de securitate națională: Teheranul nu blufează și nu va renunța prea curând.

Iranul îl amenință în mod deschis pe Trump și pe cei care au supravegheat strategia sa de securitate națională din ianuarie 2020, când Trump a ordonat un atac cu dronă care l-a ucis pe Qassem Soleimani, pe atunci cel mai puternic general militar iranian.

Teheranul a difuzat videoclipuri care descriu moartea lui Trump și ale altor persoane care au contribuit la orchestrarea atacului lui Soleimani, a făcut presiuni pentru arestarea și extrădarea acestora și a emis declarații amenințătoare care promit răzbunare.

Luna trecută, oficiali ai serviciilor de informații americane au informat echipa de campanie a lui Trump cu privire la amenințările cu asasinarea fostului președinte din partea Iranului, care a declarat că au fost avertizați că amenințarea „s-a intensificat în ultimele câteva luni”.

Informarea a urmat tentativelor de asasinat din această vară. Nu au fost prezentate dovezi care să le lege de Teheran.

Dar eforturile Iranului de a-l ucide pe Trump și pe foștii înalți oficiali pe care i-a acuzat de atacul Soleimani sunt chiar mai extinse și mai agresive decât s-a raportat anterior, potrivit unor oficiali familiarizați cu amenințarea iraniană.

„Acest lucru este extraordinar de grav”, a declarat Matt Olsen, procurorul general adjunct al Departamentului de Justiție pentru securitate națională. „Iranul a arătat foarte clar că este hotărât să se răzbune pe foștii oficiali care au avut legătură cu atacul asupra lui Soleimani”.

Și, în timp ce guvernul a făcut eforturi fără precedent pentru a-i proteja pe mulți dintre acești oficiali, unii care se confruntă cu amenințări similare nu primesc nicio protecție din partea guvernului.

Politico a vorbit cu 24 de persoane care au legătură cu acest subiect, inclusiv actuali și foști parlamentari americani, agenți ai Secret Service, asistenți ai Congresului și înalți oficiali americani. Unora li s-a acordat anonimatul din cauza amenințărilor continue la adresa lor sau a caracterului sensibil al activității lor.

Aceștia au conturat împreună o imagine a unei amenințări generalizate de asasinat care este mult mai concretă decât videoclipurile grafice, proclamațiile și postările amenințătoare de pe rețelele de socializare care au ajuns în atenția publicului.

Aceștia au detaliat eforturile de hacking și de supraveghere digitală împotriva foștilor oficiali și a membrilor familiilor acestora, o serie de avertismente personale ale FBI cu privire la noi amenințări din partea Iranului, discuții din ce în ce mai tensionate cu privire la modul de protejare a persoanelor pe fondul comploturilor în curs de desfășurare și eforturile unor presupuși agenți iranieni de a urmări un oficial american în timpul unei călătorii în străinătate.

Mulți dintre cei care au vorbit cu Politico susțin că guvernul SUA încă se confruntă cu amenințarea iraniană și nu a găsit încă o modalitate sustenabilă de a-i proteja pe toți cei care sunt în pericol – creând posibillitatea pentru Teheran de a-și pune în aplicare amenințările.

„A existat un număr – nu un număr uriaș – dar un număr de persoane care ar fi probabil considerate ținte destul de importante care nu au primit aproape niciun sprijin”, a declarat Megan Reiss, fost consilier pe probleme de politică de securitate națională al senatorului Mitt Romney (R-Utah), care a lucrat la amenințările din partea Iranului în timp ce era în Congres.

Parlamentarii au alocat recent mai mulți bani pentru a ajuta departamentele de apărare și de stat să sporească un grad deja fără precedent de protecție pentru unii dintre foștii funcționari ai agențiilor pe care Iranul încearcă să îi ucidă, ceea ce costă guvernul federal aproape 150 de milioane de dolari pe an.

Dar foștii funcționari ai Consiliului Național de Securitate, despre care unii spun că se află, de asemenea, pe lista neagră a Iranului, sunt în mare parte pe cont propriu. Deoarece au lucrat pentru Casa Albă, ei consideră că ar trebui să beneficieze de protecția Serviciului Secret. Agenția, aflată în dificultate, a intervenit – dar numai parțial. Unuia dintre foștii oficiali ai Consiliului Național de Securitate i-a fost retrasă, fără nicio explicație, asigurarea de securitate guvernamentală. Un al doilea a trebuit să facă presiuni pentru a obține această protecție, iar ceilalți nu au primit niciodată niciun sprijin.

Unii dintre acești funcționari cheltuiesc acum sute de mii de dolari pe an pentru securitatea lor și a familiilor lor.

Secret Service a refuzat să comenteze pentru acest subiect.

Sean Savett, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că administrația Biden consideră amenințările Iranului o „problemă de securitate națională și internă de maximă prioritate”. Savett a mai spus că Iranul se va confrunta cu „consecințe grave” dacă va ataca orice cetățean american, inclusiv pe cei care au servit guvernul.

Chiar și asasinarea unui oficial mai puțin mediatizat decât fostul președinte ar putea arunca cele două națiuni într-o criză.

„SUA l-ar considera un act de război”, a declarat reprezentantul Jim Himes (D-Conn.), membru de rang înalt al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților. „Acum, cum am răspunde la asta, nu știu, dar nu ar fi o zi plăcută pentru regimul iranian”.

Pariul pus pe Soleimani

Administrația Trump știa că uciderea lui Soleimani risca represalii dure.

În calitate de șef al armatei paramilitare de elită a Iranului, Forța Quds, Soleimani a fost arhitectul războaielor prin procură ale Iranului în Orientul Mijlociu. A fost, de asemenea, un confident personal apropiat al celui mai puternic om din Iran, liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei.

„Soleimani a fost aproape ca un fiu pentru liderul suprem”, a declarat Ali Vaez, specialist în Iran la International Crisis Group.

Pentagonul a evaluat sub Trump că Soleimani a fost responsabil pentru moartea sau mutilarea a mii de americani în timpul războiului american din Irak. Acesta a susținut că atacul cu dronă din 2020 al administrației Trump împotriva sa și a altor nouă militanți susținuți de Iran a oprit „planurile” de a ucide mai mulți.

Guvernul iranian și unii specialiști în drept au pus sub semnul întrebării cât de iminente erau cu adevărat aceste planuri. În orice caz, Vaez a descris atacul drept o încălcare excepțională a suveranității în ochii regimului iranian.”

În timp ce SUA consideră forța Quds o organizație teroristă, aceasta este privită pe plan intern ca o parte oficială a armatei Teheranului. „Din perspectiva lor, nu poți lăsa nepedepsită uciderea celui mai înalt lider militar al tău”, a declarat Vaez.

În ciuda temerilor legate de un război total, răspunsul imediat al Iranului la atac a fost relativ moderat: un atac cu rachete balistice asupra forțelor americane staționate în Irak, care nu a ucis niciun soldat american.

Acest lucru l-a determinat pe Trump și pe mulți dintre cei care au susținut atacul să facă un fel de tur al victoriei, crezând că Iranul a renunțat.

Însă, luni de zile după aceea, forțele americane din Irak au fost atacate cu rachete și drone, ceea ce l-a determinat pe secretarul de stat de atunci, Mike Pompeo, să amenințe cu retragerea ambasadei SUA din Bagdad.

În același timp, Iranul a început să pregătească terenul pentru a ataca anumiți oficiali.

Ideea că Iranul ar încerca să asasineze un oficial american ca represalii pentru atacul asupra lui Soleimani nu a fost ceva ce agențiile de informații americane au anticipat în prealabil, au declarat mulți pentru Politico.

Dar spionii americani au apreciat că Iranul intenționa să facă acest pas extraordinar aproape imediat după atac, trăgând concluzii atât din informații secrete, cât și din declarații publice. „A fost destul de rapid”, a declarat un fost oficial de rang înalt din domeniul securității naționale care a avut cunoștință directă de atacul lui Soleimani.

În timp, aceste amenințări au devenit mai puțin subtile.

„Cei care au ordonat uciderea generalului Soleimani, precum și cei care au executat acest lucru ar trebui să fie pedepsiți”, a postat Khamenei pe contul său de social media aproape un an mai târziu, în decembrie 2020. „Această răzbunare se va întâmpla cu siguranță la momentul potrivit”.

O „fatwa” pe viață

Mulți dintre cei care au vorbit cu Politico au avertizat că Iranul nu dispune de echipe de asasini sofisticate și probabil că nu ar putea reuși o lovitură împotriva unui individ bine apărat în Statele Unite.

Dar cele două tentative de asasinat împotriva lui Trump din această vară au redeschis întrebările cu privire la capacitatea guvernului de a-și proteja chiar și cei mai înalți foști oficiali. Și, potrivit unora, mecanismul guvernului american se adaptează doar încet la o nouă amenințare insidioasă din partea unui stat străin.

„Acest lucru este istoric, diferit și nou”, a declarat un fost oficial de rang înalt al administrației Trump care are cunoștință de uciderea lui Soleimani. „Nu am avut niciodată foști înalți oficiali de securitate națională, un membru al Cabinetului, care să fi avut acest profil de risc din partea unui adversar străin”.

Cei care au vorbit cu Polirico, inclusiv unii direct amenințați de Iran, au descris eforturile iraniene aproape constante de supraveghere – în mare parte, dar nu exclusiv online – împotriva unei liste scurte de peste o jumătate de duzină de foști oficiali. Acest lucru include încercări de a accesa programele de călătorie și de a înțelege obiceiurile zilnice ale persoanelor vizate, a declarat același oficial.

Patru persoane care au vorbit cu Politico au citat exemplul lui Salman Rushdie, scriitorul laureat al Premiului Nobel. La 34 de ani după ce liderul suprem al Iranului a ordonat uciderea lui Rushdie din cauza unui roman despre care susținea că insultă islamul, Rushie a fost înjunghiat de 15 ori pe scena unui eveniment din New York.

„Când emit aceste fatwa, sunt ca și cum ar fi pe viață”, a declarat primul înalt responsabil cu securitatea națională.

La mai bine de patru ani de la lovitura lui Soleimani, umbra acestei decizii încă planează asupra sistemului de securitate națională din Washington.

În plus față de Trump, care beneficiază de protecția Serviciului Secret ca fost președinte, cel puțin șapte foști generali, diplomați și consilieri politici civili de la Casa Albă beneficiază de o echipă de securitate guvernamentală 24/7.

Uneori, o singură echipă de securitate include aproximativ o jumătate de duzină de persoane.

Lista este dominată de cei care au legături directe cu uciderea lui Soleimani sau cu funcții înalte în administrația Trump: Mark Esper, secretarul apărării; Mark Milley, președintele șefilor de stat major; Paul Nakasone, șeful NSA și al Comandamentului cibernetic al SUA; Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului central al SUA; Mike Pompeo, secretar de stat; și Brian Hook, reprezentantul special al Departamentului de Stat pentru Iran. Milley nu a răspuns la solicitările de comentarii. Ceilalți au refuzat să comenteze.

The post Politico: Donald Trump şi foştii săi generali, ameninţaţi cu moartea de Iran. Cum reuşeşte SUA să îi protejeze appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *