Polonia va suspenda temporar dreptul la azil după tensiunile de la granița cu Belarus, spune premierul Donald Tusk

Polonia intenționează să suspende temporar dreptul la azil, ca parte a unei strategii de limitare a migrației ilegale, pe fondul tensiunilor cu Belarus, țară pe care Varșovia o acuză că a transferat migranții peste granița sa, potrivit Reuters.

„Unul dintre elementele strategiei de migrație va fi suspendarea temporară teritorială a dreptului la azil”, a declarat sâmbătă premierul Donald Tusk.

„Voi cere acest lucru, voi cere recunoașterea în Europa a acestei decizii. Asta pentru că știm foarte bine cum este folosită de (n.r., președintele belarus Alexandru) Lukașenko, (n.r., președintele rus Vladimir) Putin, de către traficanții de persoane, cum acest drept la azil este folosit exact împotriva esenței dreptului la azil”, a spus el într-un congres susținut de gruparea sa liberală Coaliția Civică (KO), cel mai mare component al guvernului de coaliție al Poloniei.

Migrația a fost pe agenda poloneză din 2021, când un număr mare de oameni, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, au început să încerce să treacă ilegal granița cu Belarus, în ceea ce Varșovia și Uniunea Europeană au declarat că este o criză orchestrată de Minsk și de aliatul său, Rusia.

Rusia și Belarus au negat responsabilitatea. Tusk a spus că va prezenta strategia de migrație la o ședință de guvern din 15 octombrie. De la preluarea mandatului în decembrie 2023, Tusk a urmărit o politică dură față de migrație, o strategie care a câștigat un sprijin public larg, dar care i-a consternat pe activiștii care sperau că va abandona abordarea anterioară, naționalistă.

În iulie, parlamentul polonez a adoptat o legislație care a făcut ca serviciile de securitate să folosească mai ușor armele împotriva migranților de la granița cu Belarus.

The post Polonia va suspenda temporar dreptul la azil după tensiunile de la granița cu Belarus, spune premierul Donald Tusk appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *