De Yom Kippur, Israelul este atacat de Hezbollah. Şeful Pentagonului cere protejarea UNIFIL. Discuţii intense între SUA şi Israel

Pentru prima oară după războiul de Yom Kippur din 1973, Israelul petrece sărbătoarea cunoscută şi ca Shabatul Shabaturilor, în plin război. Hezbollah continuă să lanseze drone şi rachete în nordul statului evreu, în timp ce Hamas dă semne de regrupare. Aşa se explică atacurile armatei israeliene din ultimele 24 de ore atât în sudul Libanului, cât şi în Gaza.

Acestea sunt imagini de azi noapte din localitatea Hertzlia de la lângă Tel aviv. Două drone ale miliţiilor şiite au fost lansate. Una a fost interceptată, a doua a lovit o clădire. Pentru câteva ore a fost pană de curent care a afectat şi un cămin de vârstnici.

De altfel sirenele au continuat să sune de dimineaţă în nordul statului evreu unde Hezbollah a lansat zeci de rachete, cele mai multe interceptate.

Operaţiunile din sudul Libanului sunt departe de a se fi încheiat. 22 de localităţi sunt vizate de un ordin de restricţie emis de armata israeliană pentru locuitorii din zonă. Ordinul îi vizează şi pe civilii palestinieni din Gaza. Acolo este în obiectiv tabăra de refugiaţi Jabalia, cea mai mare din cele 8 de pe teritoriul Fâşiei Gaza.

Giora Eiland, general în rezervă în armata israeliană: Ar trebui să le spunem celor 300 de mii de locuitori care au mai rămas în nordul Gazei că trebuie să plece. Ar trebui să li se dea şi un răgaz, nu ştiu, de 10 zile ca să plece pe coridoarele securizate de Israel. După această perioadă, zona ar trebui să devină militarizată.

După incidentul cu punctele de monitorizare ale Căştilor Albastre lovite de un atac israelian, şeful Pentagonului, într-o convorbire telefonică avută cu ministrul israelian al Apărării a cerut  să asigure securitatea forţelor UNIFIL din Liban, după ce mai mulţi membri ai Căştilor Albastre au fost răniţi în sudul ţării.

De altfel acest atac înmulţeşte vocile din cancelariile occidentale care cer oprirea livrărilor de arme către Israel cu scopul încetării focului.

Preşedintele francez a reiterat această ideea lansată în spaţiul public la începutul săptămânii şi la care a subscris şi premierul spaniol.

Emmanuel Macron: Este necesar acum, atât pentru ostatici cât şi pentru populaţia civilă, care este victima violenţelor, să evităm extinderea regională a conflictului care ameninţă stabilitatea regiunii şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care Franţa a cerut oprirea exporturilor de arme folosite pe aceste fronturi. (nr.Gaza şi Liban).

În paralel cu riposta israeliană în Libanul de sud, au loc discuţii intense între Statele Unite şi Israel mai ales cu privire la răspunsul pe care statul evreu al trebui să îl dea Iranului după atacul de la începutul lunii. Preşedintele american a menţionat deja că sprijină o asemenea operaţiune care nu trebuie să vizeze în acest moment instalaţiile nucleare iraniene.

Pregătiri pentru riposta israeliană se fac şi în tabăra republicii islamice care prin emisarii săi ţine aproape de tentaculele sale din regiune. Aşa se explică prezenţa preşedintelui parlamentului iraniaa la Beirut.

The post De Yom Kippur, Israelul este atacat de Hezbollah. Şeful Pentagonului cere protejarea UNIFIL. Discuţii intense între SUA şi Israel appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *