Harris îl acuză pe Trump că îşi ascunde raportul medical

Vicepreşedinta americană Kamala Harris l-a acuzat sâmbătă pe Donald Trump de lipsă de transparenţă cu privire la starea lui de sănătate după ce şi-a publicat propriul raport medical, evidenţiind astfel diferenţa de vârstă dintre ei de aproape 20 de ani, relatează AFP.

„Pentru mine este clar că el şi echipa sa nu doresc ca poporul american să vadă cu adevărat ce face şi să ştie dacă este apt pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Statelor Unite”, a declarat candidata democrată în alegerile din 5 noiembrie.

„El nu este apt să exercite acest mandat”, le-a spus ea jurnaliştilor înainte de a pleca în statul disputat Carolina de Nord (sud-est), recent devastat de uraganul Helene.

Un diagnostic care contrastează cu raportul medical detaliat publicat sâmbătă de Casa Albă care concluzionează că Kamala Harris, 59 de ani, are „rezistenţa fizică şi mintală necesară pentru a îndeplini cu succes sarcinile preşedinţiei” Statelor Unite şi are o „stare excelentă de sănătate”.

Candidata democrată speră astfel să alimenteze o dezbatere asupra facultăţilor rivalului său republican de 78 de ani.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a reacţionat asigurând într-un comunicat că fostul preşedinte nu are de ce să invidieze forma Kamalei Harris, dimpotrivă.

Pentru Steven Cheung, director de comunicare al campaniei lui Donald Trump, ea are un program „mult mai uşor” decât cel al adversarului ei, pentru că, spune el, nu are „rezistenţa preşedintelui Trump”.

Candidatul republican a publicat deja voluntar mai multe rapoarte ale medicilor care „toate concluzionează că Donald Trump este într-o stare de sănătate perfectă şi excelentă”, a adăugat purtătorul său de cuvânt.

Steven Cheung se referă în special la o scrisoare a medicului personal al lui Donald Trump în care sunt menţionate rezultate normale ale examenelor fizice şi rezultate „excepţionale” ale testelor cognitive. Dar aceste examene datează deja din septembrie 2023.

Iar tabăra Harris şi-a dublat atacurile.

„Pe 20 august, Donald Trump a declarat că va publica +bucuros+ rapoartele sale medicale. Nu a făcut-o”, a declarat pe X un purtător de cuvânt al campaniei democraţilor, Ian Sams.

„Ce ascunde?”, a întrebat el, subliniind refuzul fostului preşedinte de a dezbate din nou cu Kamala Harris după bătălia lor televizată din septembrie.

Întrebările despre vârsta, robusteţea şi acuitatea mentală a lui Joe Biden i-au afectat campania, până când preşedintele democrat de 81 de ani a decis să renunţe în iulie, după o dezbatere dezastruoasă în faţa predecesorului său republican (2017 -2021).

Problema a fost de atunci rar abordată în media şi nu are o influenţă semnificativă asupra sondajelor, care sunt în continuare strânse.

Şi asta, în ciuda diferenţei mari de vârstă dintre cei doi candidaţi şi a tendinţei din ce în ce mai pronunţate a lui Donald Trump spre digresiuni şi discursuri incoerente, aşa cum a subliniat New York Times într-un articol recent.

Vicepreşedinta ar dori aşadar să aducă subiectul în actualitate, de data aceasta în avantajul democraţilor.

Donald Trump, cu o prezenţă fizică incontestabilă, menţine, totuşi, un ritm foarte susţinut al deplasărilor şi mitingurilor şi nu manifestă o oboseală comparabilă cu cea care marchează adesea abordarea, trăsăturile şi discursul lui Joe Biden.

Fostul preşedinte s-a aflat sâmbătă seara la Coachella, în California, pentru un miting înainte de un altul a doua zi în Arizona, un stat cheie din sud-vest.

Potrivit sondajelor, vârsta candidaţilor nu este un subiect important pentru o mare parte a alegătorilor.

Un sondaj de opinie Gallup publicat pe 10 octombrie indică faptul că 41% dintre alegători îl consideră pe Donald Trump prea bătrân pentru a fi preşedinte, abia cu patru puncte mai mult decât în iunie, înainte de intrarea în cursă a democratei Kamala Harris.

sursa Agerpres

The post Harris îl acuză pe Trump că îşi ascunde raportul medical appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *