Vara lui 2024, cea mai călduroasă înregistrată vreodată

Un raport științific realizat de agenția InfoClima arată că va trebui să ne obișnuim inclusiv cu fenomene extreme și evenimente alarmante. Perioadele de caniculă vor fi mai frecvente și mai intense, iar condițiile pentru furtuni devastatoare apar mai des, arată analiza ultimelor luni. Și seceta devine o amenințare tot mai serioasă, chiar dacă toamnele vor deveni mai ploioase decât în trecut.

Valurile de căldură din această vară nu au îngrijorat doar populația, care le-a resimitit din plin, ci și pe cercetători. Autorii studiului Starea climei în România atrag atenția că vara acestui an a adus o serie de fenomene extreme cu impact puternic negativ. Am trecut prin trei perioade de caniculă. Cea din intervalul 6 – 21 iulie a adus un record de intensitate în ultimii 130 de ani. În iunie și iulie am avut 6 zile cu temperaturi de peste 40 de grade înregistrate la stația Filaret, 28 de zile cu peste 35 de grade și 57 cu peste 30 de grade. Și va trebui să ne obișnuim cu noi creșteri.

Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme: Ce observăm din acest raport e că, în ultimii 70 de ani, începând cu 1950, frecvența și durata valurilor de căldură a crescut. În sudul României avem o creștere de 10-15 zile în privința duratei durată și acest trend o să continue în următorii ani. Vom ajunge ca, în următorii 20-30 de ani, să avem perioade cu valuri de căldură poate chiar mai intense decât 2023 ca lungime, ca 2023 și 2024 au fost ani record în ce priveste valul de căldură.

Cercetătorii au observat și o creștere a condițiilor favorabile pentru producerea furtunilor puternice, în estul și nordul țării și mai ales toamna. Sunt fenomene cu impact negativ asupra comunităților umane, agriculturii, care suferă de pe urma creșterii frecvenței și intensității perioadelor de secetă, dar și a fenomenului de aridizare din sudul țării. Raportul nu-și propune să ne alarmeze, ci să ne îndemne să ne pregătim, susțin autorii, mai ales că, în mare parte, aceste fenomene nu pot fi stopate.

Fizicianul Cristian Presură: Știm că vor veni inundații toamna viitoare, păi, hai să rezolvam problema aia cu digurile să nu aibă un impact așa de mare, sunt chestiuni practice care se pot face. Vedem că vom avea din ce în ce mai multe valuri de căldură care se vor simți în special în orașe care sunt insule de căldură mai ales în zona Românei poate că unele dintre clădiri trebuie să fie reabilitate în așa fel încât cetățenii în interiorul casei să nu simtă valurile de căldură așa de puternic.

Toate aceste fenomene sunt corelate cu încălzirea globală, arată raportul. Așadar, primul lucru care se observă nu este creșterea medie a temperaturilor, ci a duratei valurilor de căldură și a secetei vara și a cantității de precipitații toamna.

The post Vara lui 2024, cea mai călduroasă înregistrată vreodată appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *