România, în topul scumpirii carburanților. Majorarea prețurilor a fost generată de creșterea accizelor

carburanţi

România s-a clasat pe locul al doilea în Uniunea Europeană în topul scumpirii carburanților în perioada August 2023 – August 2024, arată un raport recent.

În timp ce majoritatea statelor membre au înregistrat scăderi ale prețurilor carburanților, România și Irlanda au fost singurele țări din UE unde prețurile au crescut.

Potrivit analizei Profit.ro, majorările prețurilor carburanților în România au fost generate în mare parte de politica fiscală a Guvernului, care a aplicat două creșteri de accize: una la începutul anului și a doua la 1 iulie.

Aceste măsuri au condus la scumpirea benzinei și motorinei cu peste 10%.

În lipsa acestei creșteri a accizelor, prețurile ar fi scăzut, România situându-se astfel în topul ieftinirilor, alături de alte state din UE.

Pe 1 iulie, motorina s-a scumpit cu 40 de bani pe litru, iar benzina cu 43 de bani pe litru, după o creștere similară la începutul anului. Raportat la prețurile din august 2023, aceste scumpiri au dus la o majorare de 9,5% pentru motorină și 10,5% pentru benzină.

În absența acestor creșteri de accize, carburanții ar fi înregistrat o ieftinire semnificativă, cu o scădere estimată de 11% pentru motorină și 8,7% pentru benzină. Comparativ cu media UE, unde prețurile au scăzut cu 6,1% în același interval, România ar fi putut raporta una dintre cele mai mari scăderi de prețuri la combustibili.

În prezent, prețurile benzinei și motorinei în România rămân ridicate, în jurul valorii de 7 lei/litru, influențate de fluctuațiile internaționale ale prețului țițeiului și de tensiunile geopolitice.

The post România, în topul scumpirii carburanților. Majorarea prețurilor a fost generată de creșterea accizelor appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *