„I-am lăsat să mă violeze pentru a-mi salva fiicele”. Relatarea dură a unei mame despre unul dintre cele mai sângeroase războaie din lume

Sudanul trece printr-un moment decisiv. După 17 luni de război civil brutal care a devastat țara, armata sudaneză a lansat o ofensivă puternică asupra capitalei, Khartoum. Obiectivul este de a ajunge în zone care se află în prezent în mâinile principalului său inamic, organizația paramilitară Rapid Support Forces (RSF).

RSF a capturat cea mai mare parte din Khartoum la începutul conflictului, dar armata controlează orașul soră Omdurman, care se află de cealaltă parte a râului Nil.

Armata a atacat două poduri care, până acum, sunt închise și aflate în litigiu. Rapoartele arată capturarea unui cap de pod pe partea de est, pentru prima dată de la începutul conflictului.

Există încă locuri unde oamenii pot trece de pe o parte pe alta a râului. Și mulți profită de această oportunitate.

La unul dintre aceste puncte, corespondentul BBC, Barbara Plett Usher, a găsit un grup de femei. Au mers timp de patru ore până la o piață din teritoriul controlat de armată, la periferia orașului Omdurman, unde mâncarea este mai ieftină. Femeile proveneau dintr-o regiune din Sudan numită Dar es Salaam, controlată de RSF. Soții lor nu mai ies din casă, au spus ele, pentru că luptătorii RSF i-au atacat, i-au luat toți banii câștigați sau i-au reținut, cerând răscumpărare pentru eliberarea lor.

„Ne confruntăm cu aceste dificultăți pentru că vrem să ne hrănim copiii. Ne este foame, avem nevoie de mâncare”, a spus unul dintre ei.

Jurnalista BBC a întrebat femeile dacă sunt mai în siguranță decât bărbații.

Barbara Plett Usher: Au fost violuri?

Lumea a tăcut. Până când una dintre femei a vorbit. „Unde este lumea? De ce nu ne ajută?” Cuvintele ei au spart linistea așternută, în timp ce lacrimile îi curgeau pe față. „RSF prinde câteva fete care au avut ghinionul să le prindă noaptea pe străzi ”, continuă ea. „Dacă se întorc târziu, RSF rămâne cu ele cinci sau șase zile”.

În timp ce vorbea, mama ei stătea cu capul într-o mână, plângând. Și alte femei din jurul ei au început să plângă.

Punctul de trecere a râului este o fereastră către o lume a disperării și a descurajării.

Violul ca „armă de război”

Revolte, jaf și brutalitate, într-un conflict care a forțat peste 10,5 milioane de oameni să-și părăsească casele, potrivit Națiunilor Unite. Aceasta este, pe scurt, povestea conflictului ignorat, alimentat de oameni cinici, care a provocat suferințe umane inimaginabile, distrugeri masive și care riscă să aibă efecte grave departe de frontierele sale, potrivit unei analize The Economist.

Dar violența sexuală a devenit o caracteristică a conflictului prelungit, care a început ca o luptă pentru putere între armată și RSF, iar acum implică grupuri armate locale și luptători din țările vecine.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a declarat că violul este folosit ca „armă de război”.

O misiune recentă de recunoaștere a ONU a documentat mai multe cazuri și amenințări de viol din partea membrilor armatei. Dar RSF și milițiile sale aliate sunt responsabile pentru violența sexuală pe scară largă, încălcând dreptul internațional.

„Le-am spus să mă violeze pe mine și să-mi lase fetele”

O femeie intervievată de BBC a acuzat RSF că a violat-o. Miriam a fugit de acasă din orașul sudanez numit Dar es Salaam, pentru a se refugia la fratele ei. Acum, ea lucrează într-o ceainărie. La începutul războiului, spune ea, doi bărbați înarmați au intrat în casa ei și au încercat să-i violeze fiicele – una în vârstă de 17 ani și cealaltă de 10 ani.

Le-am spus fetelor să stea în spatele meu și le-am spus bărbaților RSF: „Dacă vrei să violezi pe cineva, să fiu eu, a povestit Miriam. M-au lovit si mi-au spus să-mi scot hainele. Înainte să le dau jos, le-am spus fetelor sa iasă. Ele i-au luat și pe ceilalti copii și au sărit peste gard. Atunci unul dintre barbati s-a pus peste mine, spune femeia.

RSF a declarat anchetatorilor internaționali că a luat toate măsurile necesare pentru a preveni violența sexuală și alte forme de violență care constituie încălcări ale drepturilor omului. Dar rapoartele de abuz sexual sunt numeroase și constante – iar daunele lor au efecte pe termen lung.

În timpul războiului, de când a sosit RSF, am început imediat să auzim de violuri, până când am văzut că se întâmplă chiar în fața noastră, în cartierul nostru, a spus Fátima, o altă femeie. La început, ne-am îndoit [de rapoarte], dar știm că RSF a fost cel care a violat fetele.

Femeile spun că sunt prea sărace pentru a începe o nouă viață, așa cum a făcut Miriam când a părăsit Dar es Salaam.

Cât durează acest război, ele nu au, din păcate, altă opțiune decât să se întoarcă la oroarea în care trăiesc.

Cine sunt cei din Forțele de Sprijin Rapid (RSF)?

Forțele de sprijin rapid (RSF) au fost înființate în 2013 și își au originile în faimoasa miliție Janjaweed, care a luptat cu brutalitate împotriva rebelilor din Darfur, unde au fost acuzate de epurare etnică.

De atunci, generalul Dagalo a construit o forță puternică, care a intervenit în conflictele din Yemen și Libia. De asemenea, el a dezvoltat interese economice, inclusiv controlul unora dintre minele de aur din Sudan.

RSF a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de masacrarea a peste 120 de protestatari în iunie 2019.

O forță atât de puternică în afara armatei a fost considerată o sursă de instabilitate în țară.

Sudanul a trecut prin războaie civile, cu intermitențe, de la obținerea independenței în 1956. Un conflict sângeros s-a încheiat cu secesiunea Sudanului de Sud în 2011. Acum 20 de ani, un genocid în Darfur a atras atenția lumii. Cu toate acestea, chiar și după acele standarde oribile, conflictul actual este șocant. Khartoum, un oraș odinioară înfloritor, este în ruine. Ambele părți bombardează civilii, recrutează copii și provoacă foamete. RSF este acuzat în mod credibil de violuri în masă și genocid.

Puterile externe alimentează luptele

Emiratele Arabe Unite (EAU), un loc de joacă pentru hedoniști, furnizează gloanțe și drone ucigașilor FSR. Iranul și Egiptul înarmează SAF. Rusia a jucat de ambele părți și a desfășurat mercenari Wagner. Arabia Saudită, Turcia și Qatar concurează, de asemenea, pentru influență. Fiecare dintre acești actori are obiective limitate, de la asigurarea aprovizionării cu alimente la capturarea aurului. Colectiv, ei contribuie la transformarea unei țări uriașe într-un bazar criminal.

În ultimii 25 de ani, Africa a mai avut un singur război de o oroare comparabilă, în Congo. Ceea ce face Sudanul diferit este măsura în care haosul se va răspândi dincolo de teritoriul său. Sudanul are granițe poroase cu șapte state fragile, care reprezintă 21% din suprafața Africii și adăpostesc 280 de milioane de oameni, inclusiv Ciad, Egipt, Etiopia și Libia. Aceste țări se confruntă cu fluxuri destabilizatoare de refugiați, arme și mercenari.

The post „I-am lăsat să mă violeze pentru a-mi salva fiicele”. Relatarea dură a unei mame despre unul dintre cele mai sângeroase războaie din lume appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *