Zeci de mii de pelerini au participat la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Zi plină de emoție luni, la Iași, în ultima zi a unui pelerinaj impresionant. Zeci de mii de creștini au participat la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au ascultat sfânta Liturghie oficiată în fața Catedralei Mitropolitane și au rostit rugăciuni. Ca în fiecare an, la sfârșitul Liturghiei, pelerinii au primit o masă caldă: aproape 100 de mii de sarmale.

Slujbele speciale închinate Sfintei Parascheva au început la 7.00 dimineața, când, în fața Catedralei Mitropolitane de la Iași, erau deja zeci de mii de oameni. Cântările religioase și rugăciunile i-au unit pe toți sub aceeași lumină și același crez.

La acea oră, peste 50 de mii de pelerini așteptau încă la rândul ce se întindea pe 6 kilometri.

Ca în fiecare an, la sfârșitul Liturghiei, pelerinii au primit o masă caldă: aproape 100 de mii de sarmale.

Candidați la prezidențiale, prezenţi la slujba Sfintei Liturghii de Sfânta Parascheva

La slujba Sfintei Liturghii organizată luni la Catedrala Mitropolitană din Iași de prăznuirea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva au fost prezenți și politiceni.

Moaștele sfintei Cuvioasei Parascheva se află la Iași de aproape 4 secole. Pe vremea domniei lui Vasile Lupu au fost aduse de la Constantinopol, din cartierul Fanar, și așezate în noua lui ctitorie, biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.

După un incendiu devastatator, în 1888, racla cu moaște a fost mutată la Catedrala Mitropolitană. Acolo sunt și astăzi, expuse spre închinare.

Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

În 14 octombrie, Biserica Or­todoxă o prăznuieşte pe Cuvioasa Parascheva, în mod deo­sebit cinstită în Moldova unde moaştele ei se află de mai mult de 350 de ani. În fiecare an, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, la Iaşi ajung circa 1 milion de pelerini care doresc să se închine la racla cu sfintele moaşte. Popular, este sărbătoarea Sfintei Vineri, numită şi Vinerea Mare de toamnă.

The post Zeci de mii de pelerini au participat la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *