Raport al Agenţiei Europene de Mediu: Doar o treime din apele de suprafaţă ale Europei sunt în stare bună

Conform unui nou raport al Agenției Europene de Mediu (AEE), doar aproximativ o treime din apa de suprafață a Europei se califică drept bună sau mai bună, cu 37% având o stare ecologică adecvată și 29% o stare chimică satisfăcătoare.

Aceste date, care acoperă 19 țări membre ale Uniunii Europene, sunt alarmante, având în vedere obiectivul inițial al UE de a atinge o calitate bună a tuturor cursurilor de apă până în 2015.

Termenul a fost extins până în 2027, dar semnele sugerează că acest obiectiv va fi ratat cu o marjă semnificativă.

Leena Ylä-Mononen, directorul executiv al AEE, a subliniat problemele acute cu care se confruntă apele europene: „Sănătatea apelor Europei nu este bună. Apele noastre se confruntă cu un set fără precedent de provocări care amenință securitatea apei a Europei.”

Principalele cauze ale degradării calității apei sunt activitățile agricole, care extrag excesiv resursele de apă și introduc poluanți, alături de impactul centralelor electrice pe bază de cărbune care eliberează particule toxice.

Raportul a evidențiat de asemenea problemele grave din regiunile Europei de Vest și Centrale, cum ar fi Germania și Țările de Jos, unde corpurile de apă sunt într-o stare precară. O situație tragică a fost moartea masivă a peștilor din râul Oder în 2022, provocată în principal de poluarea din minele de sare și nutrienții proveniți din apele reziduale urbane.

Deși Uniunea Europeană a implementat reglementări stricte cu aproape 25 de ani în urmă pentru a îmbunătăți gestionarea apei, progresele înregistrate în ultimul deceniu au fost minime. Raportul AEE este considerat cea mai detaliată evaluare a calității apei de pe continent de până acum.

În contrast, apele subterane ale Europei prezintă o stare mai bună, cu 91% din acestea având o stare cantitativă bună și 77% o stare chimică satisfăcătoare. Totuși, îmbunătățirile în calitatea apelor subterane sunt minime, crescând cu doar un punct procentual din 2015.

Cea mai mare presiune și cel mai mare impact al pesticidelor asupra speciilor acvatice se manifestă în regiunile dominate de agricultura intensivă de culturi arabile și permanente din Belgia, Bulgaria, Cipru, vestul și nordul Franței, nord-vestul Germaniei, Italia, Malta, Țările de Jos, România și Spania.

Iar schimbările climatice vor completa și complica situația pentru că vor extinde și intensifica aceste condiții în alte părți ale Europei, inclusiv în Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Polonia și România. Acest lucru va duce la limitări mai răspândite ale dezvoltării societății și economiei europene.

Și asta pentru că se utilizează căile navigabile pentru transportul de mărfuri, în special în Germania și Țările de Jos, unde reprezintă peste 30% din transportul de mărfuri pe căile navigabile interioare, dar și în Belgia, Franța și România.

Când nivelul apei este scăzut, navele trebuie încărcate la o capacitate mai mică decât cea maximă, așteaptă mai mult la ecluze sau navighează în convoi.

Pentru a aborda problema stării proaste a apelor din Europa, AEE recomandă reducerea cererii de apă, limitarea substanțelor nocive eliberate în mediu și refacerea râurilor și zonelor umede. Experții subliniază că evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile devastatoare din Europa Centrală de luna trecută, fac aceste măsuri mai urgente ca niciodată.

The post Raport al Agenţiei Europene de Mediu: Doar o treime din apele de suprafaţă ale Europei sunt în stare bună appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *