Peste 7.500 de persoane aşteaptă să se închine la Sfânta Parascheva, în ultima zi de pelerinaj

Peste 7.500 de persoane aşteaptă la rând, marţi dimineaţa, la Iaşi, în ultima zi de pelerinaj la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Potrivit organizatorilor, din data de 8 octombrie, aproximativ 255.000 de persoane s-au închinat la racla Sfintei Parascheva. În această perioadă au fost înregistrate 606 cazuri medicale, dintre care 38 de persoane au primit îngrijiri medicale la spital.

Pentru desfăşurarea fără incidente a pelerinajului, pe străzile din preajma Curţii Mitropolitane au fost peste 500 de efective ale MAI. În zilele de 12 şi 13 octombrie, în scop didactic, au fost angrenaţi în misiune şi 250 de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

Racla cu moaştele sfintei a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, ulterior fiind aşezată într-un baldachin construit special în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Candidați la prezidențiale, prezenţi la slujba Sfintei Liturghii de Sfânta Parascheva

În zi de mare sărbătoare, toate drumurile au dus la Iaşi. Chiar și ale politicienilor. Mai mulți candidați la alegerile prezidențiale dar și miniștri din actualul cabinet au participat la evenimentul religios unde au venit zeci de mii de pelerini din toată țara.

Anul acesta au fost aduse în pelerinaj şi moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, de la mănăstirea de pe Muntele Athos.

În preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în fiecare an, Iaşiul se transformă într-unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară şi al cincilea mare centru de pelerinaj din Europa.

Conform tradiţiilor populare, Sfânta Cuvioasă Parascheva sau Sfânta Vineri, cum i se mai spune, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani.

Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte Hramul acesteia pe 14 octombrie.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea. Ea a murit la vârsta de 27 de ani. Moaştele acesteia au fost dăruite în 1641 domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci. În acelaşi an, moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iaşi, fiind aşezate în Biserica ‘Sfinţii Trei Ierarhi’, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

The post Peste 7.500 de persoane aşteaptă să se închine la Sfânta Parascheva, în ultima zi de pelerinaj appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *