Şeful diplomaţiei iraniene avertizează că Teheranul va „răspunde hotărât” oricărui atac lansat de Israel

Iranul va „răspunde hotărât” oricărui atac israelian, a avertizat ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe fondul intensificării tensiunilor regionale, relatează miercuri AFP.

„Iranul depune eforturi considerabile pentru a proteja pacea şi securitatea regiunii, însă este pe deplin pregătit să răspundă cu hotărâre oricărei aventuri” a Israelului şi „îl va face să regrete”, a declarat într-un comunicat publicat miercuri Ministerul iranian de Externe.

Pe 1 octombrie, Iranul a lansat 200 de rachete asupra Israelului şi a folosit pentru prima dată mai multe rachete hipersonice.

Israelul a promis că va face Iranul să plătească pentru atacul său.

Aceste lovituri au fost prezentate de Teheran ca represalii pentru asasinarea în iulie, în capitala Iranului, a liderului grupării palestiniene Hamas, imputată Israelului, şi ca răspuns la uciderea în Liban a unui general iranian, precum şi a lui Hassan Nasrallah, care a condus Hezbollahul libanez timp de peste 30 de ani, grupare susţinută financiar şi militar de Iran.

Răspunsul va fi „mortal, precis şi surprinzător”, a avertizat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, şi-a intensificat în ultimele zile consultările în regiune pentru a încerca să detensioneze situaţia.

El a mers în vizită în Liban, Siria, Arabia Saudită, Qatar, Irak şi Oman.

Araghchi este aşteptat miercuri în Iordania, potrivit ministerului său, înainte de o deplasare în Egipt şi Turcia.

Iranul nu recunoaşte statul Israel şi a făcut din sprijinul pentru cauza palestiniană unul dintre pilonii politicii sale externe de la Revoluţia Islamică din 1979.

sursa Agerpres

The post Şeful diplomaţiei iraniene avertizează că Teheranul va „răspunde hotărât” oricărui atac lansat de Israel appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *