Cum au reacţionat parlamentarii ucraineni la „planul de victorie” prezentat de Volodimir Zelenski

Parlamentarii ucraineni reacționează la „planul de victorie” al lui Zelenski – „Un program excelent”, dar pașii practici sunt neclari.

Parlamentarii ucraineni au reacționat la “planul de victorie” prezentat de Volodimir Zelenski în Parlament, lăudând agenda generală, dar subliniind lipsa măsurilor practice.

Unii deputați din opoziție au criticat planul pentru că este prea vag și se bazează prea mult pe partenerii internaționali, omițând în același timp problemele interne, cum ar fi reformele pro-democratice și anti-grațiere care, în opinia lor, sunt esențiale pentru succesul Ucrainei și importante pentru aderarea la NATO.

Planul de victorie include cinci puncte: o invitație de aderare la NATO, un aspect de apărare, o descurajare non-nucleară împotriva agresiunii ruse, un aspect economic și o arhitectură de securitate postbelică. Trei anexe au rămas clasificate, dar au fost împărtășite partenerilor occidentali.

Zelenski a prezentat planul liderilor SUA, Regatului Unit, Germaniei, Franței și Italiei într-un efort de a obține sprijin înainte de alegerile prezidențiale incerte din SUA.

Până în prezent, propunerea nu a fost dată publicităţii

Roman Lozynskyi, un deputat care facea parte din partidul de opoziție Holos (Vocea), a scris pe Facebook că planul are o „agendă grozavă”, dar pașii reali pentru realizarea acestora rămân neclari.

„Pe de o parte, planul de victorie sună ca o fantezie. Pe de altă parte, la fel și Patriots, Storm Shadow, F-16, scufundarea unei părți din Flota (rusă) a Mării Negre și controlul unei părți a regiunii Kursk”.

Lozynskyi a subliniat că totul se bazează acum „pe deciziile partenerilor și pe succesul diplomației noastre”, precum și pe unitatea dintre conducerea ucraineană și opoziție.

Prezentând planul în fața parlamentului, Zelenski a declarat că este „un plan pentru a ne consolida statul și poziția. Să fim suficient de puternici pentru a pune capăt războiului.”

„Acest plan poate fi pus în aplicare. Depinde de partenerii noștri. Subliniez: de parteneri. Cu siguranță nu depinde de Rusia”, a spus Zelenski.

Lozynskyi a mai spus că Zelenski nu a explicat, totuși, cum intenționează să pună în aplicare diferitele puncte ale planului, adăugând că ar putea să nu fie înțelept să facă public acești pași.

Yaroslav Yurchyshyn din partea partidului Holos a subliniat că planul de victorie a fost convenit cu comandamentul militar ucrainean și este coordonat cu partenerii occidentali.

„Nu am nicio îndoială că mulți oameni au idei și comentarii cu privire la ce și cum să îl îmbunătățească. Cu toate acestea, pentru mine… cea mai bună critică este acțiunea”.

Oleksii Honcharenko, un deputat din partidul de opoziție Solidaritatea Europeană condus de fostul președinte Petro Poroșenko, a criticat planul pentru că se presupune că se bazează prea mult pe asistența externă fără a cere măsuri din partea conducerii ucrainene.

„Unde este clauza privind lupta împotriva corupției, privind consolidarea instituțiilor noastre democratice?” a scris Hocharenko pe Telegram.

Deputatul a descris planul drept „cuvinte goale” care sunt „îndepărtate de realitate”.

Colega de partid a lui Honcharenko, Iryna Herashchenko, a lăudat obiectivele generale ale planului, dar a criticat și accentul pus pe sprijinul internațional, observând că cuvântul „parteneri” a fost folosit mai des decât „Ucraina” și „Rusia”.

Ea a subliniat, de asemenea, absența „temelor pentru acasă” pe care Ucraina trebuie să le facă pentru a atinge aceste obiective, cum ar fi reformele anticorupție care sunt un pas necesar pentru aderarea la NATO.

„Mă întreb de ce președintele a venit acum în parlament? Pentru mine, acesta este un semnal al gravității situației de pe front, în economie, al schimbării pe scena globală”, a spus deputatul.

„Nu se mai aude revenirea la frontierele din 1991… (dar) nici faptul că anumite teritorii ar putea trebui eliberate prin măsuri politice, diplomatice”.

Un al treilea deputat al Solidarității Europene, Mykola Kniazhytskyi, a prezentat un comentariu mai puțin tăios.

„Cel mai important lucru pe care l-a spus (Zelenski) a fost… că trupele ucrainene ar putea înlocui, în special, trupele americane în Europa, trupele partenerilor, deoarece au experiență”, a declarat deputatul pentru Kyiv Independent.

Potrivit lui Kniazhytskyi, prezentarea planului de victorie al lui Zelenski ar putea juca un rol în viitoarele alegeri americane.

„Temele exprimate de președintele Zelenski vor fi folosite în mod evident de democrați în campania prezidențială. Va fi dificil pentru republicani să le conteste… Adică, poate fi folosit de ambele partide din SUA”, a declarat Kniazhytskyi.

„Dacă acest plan este convenit cu aliații occidentali, sunt (pe deplin în sprijinul planului). Dacă aceștia nu sunt pregătiți pentru el, iar el vorbește despre el doar de dragul PR-ului, atunci va fi o mare dezamăgire”.

Spre deosebire de unii deputați din opoziție, liderul parlamentar al partidului lui Zelenski, a lăudat planul ca fiind un „document foarte detaliat” care oferă partenerilor Kievului o „strategie de consolidare reciprocă”.

„Fără victoria noastră, fără o pace onestă și corectă pentru Ucraina, lumea nu se va putea simți în siguranță”, a declarat David Arakhamia pe Telegram.

„Dar o Ucraină puternică, independentă și europeană va fi capabilă să contribuie la securitatea colectivă a întregului continent”, a comentat Arakhamia, subliniind rolul Kievului în acest plan.

De asemenea, principalul deputat din partidul lui Zelenski a dezvăluit că, după prezentare, președintele a avut o întâlnire cu liderii parlamentari. Arakhamia a declarat pentru Kyiv Independent la 15 octombrie că părțile clasificate ale planului vor fi împărtășite doar cu conducerea parlamentului.

În timp ce parlamentarii ucraineni reacționează la planul de victorie, partenerii occidentali au rămas în mare parte tăcuți. Departamentul de Stat al SUA a declarat în mod diplomatic că propunerea include „o serie de pași productivi”, deși unii parteneri ar fi fost „neimpresionați” de plan.

Mai mulți oficiali occidentali consideră că acesta se bazează prea mult pe livrări suplimentare de arme și pe ridicarea restricțiilor privind utilizarea acestora și nu aduce multe idei noi pe masă, a raportat Wall Street Journal în septembrie.

The post Cum au reacţionat parlamentarii ucraineni la „planul de victorie” prezentat de Volodimir Zelenski appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *