Scad temperaturile şi creşte numărul virozelor

Scad temperaturile şi creşte numărul virozelor

Vremea se răcește mai mult decât ar fi normal pentru această perioadă. Sunt anunțate temperaturi negative în timpul nopților în aproape toată țara. Cel mai frig va fi sâmbătă, spun meteorologii. Medicii atrag atenția că, în această perioadă, crește riscul infecțiilor respiratorii. Peste 150 de cazuri de gripă au fost confirmate la noi în tară numai în ultima săptămână.

Temperaturi sub zero grade s-au înregistrat, noaptea trecută, în mai multe localităţi din ţară. Cel mai frig a fost, de exemplu, la Vârful Omu – 8 grade şi la Călimani, unde termometrele au arărat -7.4 grade. La întorsursa Buzăului, au fost – 3,8.

Gabriella Lado, tehnician meteorolog, Stația Meteo Miercurea Ciuc: Temperatura minimă înregistrată azi dimineață la stația meteo Miercurea Ciuc a fost -2.4 grade.

În Harghita, locuitorii sunt obișnuiți cu frigul, iar temperaturile din această perioadă nu li se par exagerate.

Am dat deja drumul la cazan, la căldură, că – 2 grade, avem noroc că avem blocurile izolate.  Nu mai sunt iernile geroase care erau aici.

Altădată era mai frig în această perioadă, după zilele călduroase este greu să te obișnuiești cu frigul, este vremea în care mai și răcim.

Pentru noi e o zi obișnuită. Am dat drumul la căldură de la 1 octombrie, mai dăm drumul seara, să se dezmorțească temperatura în cameră.

Meteorologii spun că sâmbătă va fi cel mai frig. În această perioadă, termometrele pot arăta chiar și cu până la 7 grade mai puțin față de normă.

Oana Păduraru, meteorolog, ANM: Pe parcusul nopților, temperaturile minime vor ajunge, în depresiuni, până la -7 grade. Pământul va pierde căldură foarte repede și temperaturile vor scădea considerabil.

O dată cu scăderea temperaturilor crește numărul infecţiilor respiratorii.

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Peste 85 de mii de cazuri de infecții respiratorii au fost confirmate în România, în ultima săptămână, o creștere cu 2 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. 151 de persoane au fost confirmate cu gripă, în ultimele 7 zile.

Recomandarea medicilor este ca, în această perioadă, să ne vaccinăm împotriva gripei, tocmai pentru a evita să ajungem în stare gravă la spital. Recomandarea nu este doar pentru cei aflați în categoriile de risc, conform TVRInfo.

Medicii recomandă ca, la primele simptome de răceală, să stăm acasă și să evităm contactul cu alte persoane.

Adrian Marinescu, director medical, Institutul Matei Balş: Discutăm despre o sumă de factori care pot să mă echilibreze la nivel de sistem imunitar. Tot ce facem în timpul vieții, începând de la alimentație, stil de viață, toate lucrurile acestea ar trebui să ne echilibreze. Nu se întâmplă peste noapte, nu mă pregătesc cu o săptămână sau două înainte de sezonul gripal.

În acest sezon, peste 357 de mii de persoane au fost vaccinate antigripal, iar mai bine de 90% dintre acestea sunt din grupurile de risc, ce beneficiază de vaccin compensat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *