Maşinăria de război a Rusiei e întreţinută prin Africa. Libia e centrul logistic

Maşinăria de război a Rusiei e întreţinută prin Africa. Libia e centrul logistic

Grupul de mercenari Wagner este principalul pion al Rusiei în Africa. După eliminarea lui Prigojin, Putin a regândit întreaga reţea, punând la conducerea afacerii pe unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi.

Scopul este ocolirea, fără prea mult efort, a sancţiunilor internaţionale şi controlul asupra minelor de aur și diamante din Africa. Acestea înseamnă bani care finanţează maşina de război a Rusiei.

Yunus-Bek Yevkurov, acum adjunctul ministrului Apărării. El și generalul Andrei Averianov, de la serviciile militare de spionaj, GRU, au efectuat mai multe vizite în Africa. Din acest grup fac parte și doi oligarhi ruși, Ghenadi Timchenko și Arkady Rotenberg. Mesajul Kremlinului e clar: Ei sunt acum responsabili, nu vă temeți.

Konstantin Pakhaliuk, politolog: Ar putea fi o pierdere de imagine pentru liderii africani orice legătură cu Wagner. Dar, totuşi, ei folosesc sprijinul său şi nu e nici un secret pentru nimeni.

În Libia, de exemplu, Wagner a furnizat sprijin militar în schimbul folosirii acestei țări ca centru logistic pentru operațiunile din Africa, conform TVRInfo.

Putin vrea ca afacerile din Africa să fie stabile

Înainte să fie eliminat Prigojin, Putin le vorbea africanilor de grâul pe care-l va asigura.

Vladimir Putin, liderul de la Kremlin: Apreciem cu adevărat că țările africane sunt extrem de prietenoase cu Rusia. La rândul ei, Rusia este foarte interesată de aprofundarea în continuare a legăturilor cu mai multe fațete cu continentul african.

Konstantin Pakhaliuk, politolog: Pentru guvernul rus nu există nici un interes ca prezenţa Wagner să fie recunoscută oficial. De ce? Este o manieră de a proiecta puterea militară neoficial.

Acces la resurse naturale și favoruri politice

Din a doua jumătate a anilor 2010, politica externă a Rusiei în Africa a fost susținută și completată de furnizarea neoficială de servicii militare, de securitate și de aşa-numita „tehnologie politică”.

A primit în schimb acces la resurse naturale și favoruri politice ale dictatorilor militari locali.

Minele de diamante și aur explică apariția în noua schemă a lui Putin a celor doi oligarhi care își finanțează armata privată Redut, prezentă și ea în Africa.

De fapt, toată această desfășurare de forțe urmărește un singur scop: crearea unei rețele nevăzute, nedetectabile, a unor organizații nesancționabile, astfel încât sancțiunile occidentale să poată fi ocolite cu succes.

Și, în toată această mașinațiune, este angrenată și BRICS, o construcție alcătuită din Brazilia, China, India, Rusia și Africa de Sud, al cărei produs intern brut este de triliarde de dolari.

Întrebat vineri despre desfăşurarea de forţe ruse la o bază aeriană din Niger, care găzduieşte trupe americane, Kremlinul a răspuns că Rusia îşi dezvoltă legăturile cu diverse ţări africane, inclusiv în sfera militară, informează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *