”Moda rapidă” generează cantități uriașe de deșeuri din haine

În România este de mare succes așa-numita „modă rapidă”: site-uri care vând accesorii, haine si încălțăminte la prețuri de nimic.

Suntem însă o societate de consum: ne plictisim repede și aruncăm la coș. Chiar și Norvegia, campioană la reciclare, are această problemă – cantități uriașe de deșeuri din îmbrăcăminte.

În fiecare an, un norvegian aruncă în medie 23 de kg de haine. O jurnalistă a televiziunii publice a mers pe stradă și i-a întrebat pe oameni ce cred, atunci când ridică de jos o asemenea cantitate.

Malene Indrebo – Langlo, reporter TV2 Norvegia: Noi, norvegienii, aruncăm o uriașă Cantitate de haine la gunoi. 110.000 de tone anual, nu-i puțin lucru. Și asta înseamnă 23 de kg. Cred că… pune lucrurile într-o nouă lumină.

Ca și în România, există tonete pentru colectat haine – dar din 30 de mii de tone de îmbrăcăminte colectate anual, doar 3% se întorc pe piața norvegiană. Restul ajung la gunoi sau se exportă.

Ingun Grimstad Klepp, profesoară de Îmbrăcăminte şi Sustenabilitate, SIFO: E o problemă pentru că de fapt producția costă enorm: în termeni de impact asupra mediului, costurile de muncă și alte provocări de sustenabilitate.

Soluția? mai multă responsabilitate din partea consumatorului.

Ingun Grimstad Klepp, profesoară de Îmbrăcăminte şi Sustenabilitate, SIFO: Dacă vrem să facem ceva pentru mediu, trebuie să vorbim nu despre refolosire, ci despre reducerea supra-producției de haine.

Practic, așa-numita modă rapidă, în mare majoritate sunt articole produse în China, este foarte ieftină pentru că muncitorii sunt prost plătiți iar producția nu ține cont de poluarea pe care o provoacă.

The post ”Moda rapidă” generează cantități uriașe de deșeuri din haine appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *