Mark Rutte: Rusia vrea să deraieze traiectoria europeană a Republicii Moldova

Rusia vrea să deraieze traiectoria europeană a Republicii Moldova, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al NATO Mark Rutte, la finalul primei reuniuni a miniştrilor de externe din statele aliate la care a participat în noua sa calitate.

Cetăţenii din Republica Moldova vor merge duminică la urne pentru a vota în alegerile prezidenţiale şi la un referendum privind integrarea în UE, un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident privind viitorul acestui stat.

Întrebat ce măsuri intenţionează să ia NATO în contextul referendumului de la 20 octombrie privind aderarea Republicii Moldova la UE pentru a spori securitatea în Europa de Est, Rutte a răspuns că „lucrăm îndeaproape cu guvernul Maiei Sandu”.

El a ţinut să elogieze personal „ledearship-ul ei prin ceea ce face şi pentru că încearcă să construiască o democraţie stabilă în Moldova care este capabilă să se protejeze în special de ingerinţa hibridă care are loc din Rusia”.

„Amestec hibrid are loc în cazul tuturor aliaţilor, dar şi în cazul Moldovei”, a subliniat Rutte.

„În mod clar Rusia are un scop aici, care este de a deraia cumva traiectoria pro-europeană a Moldovei, şi îi ajutăm în orice mod putem, prin construirea capabilităţilor lor de apărare, prin ajutorul oferit pentru combaterea campaniilor de dezinformare, pentru a ne asigura că rămân cât se poate de puternici pentru a contracara acest lucru şi că pot avea loc alegeri libere şi că Moldova se poate dezvolta ca societate liberă (…)”, a mai spus Mark Rutte, citat pe site-ul NATO.

The post Mark Rutte: Rusia vrea să deraieze traiectoria europeană a Republicii Moldova appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *