Poliţia Locală, între desfiinţare şi eficientizare

Primarul General al Capitalei este de părere că Poliția Locală ar trebui desființată pentru că este ineficientă și contestată de o mare parte a societății. Peste puțin timp, Nicușor Dan și-a mai nuanțat afirmația, și a spus că ar trebui doar eficientizată. Specialiștii în administrație publică spun că, în cele mai multe cazuri, polițiștii locali servesc interesele primarului și nu pe cele ale cetățenilor, așa cum prevede legea.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Eu dintotdeauna am fost pentru desființarea Poliției Locale. Acum, evident, că o am în subordine, trebuie să lucrez cu ea.

Declarația Primarului General a fost făcută la câteva zile de la momentul în care polițiștii locali aflați în subordinea sa s-au bătut cu polițiștii locali din Sectorul 4, în urma scandalului organizării șantierului din Piața Unirii. Acum, edilul și-a mai nuanţat declarația.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Trebuie să distingem între opinie în spațiul public și a face ceva ca să se concretizeze. Cred că ar fi mai bine ca în întreaga arhitectură instituțională a statului român să avem ordinea publică asigurată de poliția națională. Pentru moment, nu este dezbatere admininistrativă pe acest subiect și trebuie să eficientizăm polițiile locale.

Scandal în Capitală: Primarii se ceartă pentru planșeul Unirii. Nicușor Dan vrea să dărâme gardurile puse de D. Băluță

Scandal uriaș în centrul Capitalei, unde primarul general, Nicușor Dan, a vrut să dărâme gardurile montate de edilul de la Sectorul 4 pentru șantierul de consolidare a planșeului din Piața Unirii. Față în față au ajuns polițiștii locali, de această dată împărțiți în tabere, fiecare cu primarul său. Jandarmii au intervenit să-i despartă.

Însă, în spațiul public a rămas întrebarea dacă Poliția Locală mai servește cauza pentru care a fost creată.

Dragoş Dincă, profesor universitar Administraţie Publică, SNSPA: Când s-au înființat, au făcut o pe vechea formulă, având nu un polițist, ci 4 pe teren, astfel că eficiența nu a existat.

Vasile Zelca, preşedinte, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual: De la bun început, noi am privit cu scepticism această Poliție Locală, pentru că se vedea clar că primarul va încerca să și-o subordoneze și să o folosească în interes personal în campanie electorală, pentru a-și bloca adversarii etc. Putem să îmbunătățim, nu neapărat să desființăm ceva.

Eugen Tone, preşedinte, Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală, România: Primarii care au înființat-o, în 2011, nu și-au dat seama că Poliția Locală este ineficientă? Nu cumva Poliția Locală este eficientă și atunci când consideră dumnealor că polițistul local își știe foarte bine atribuțiile, competențele și nu se duce la solicitările primarului și de aici apare că nu mai e eficientă? Dar 13 ani a fost eficientă? L-aș întreba și eu pe domnul primar.

Potrivit legii, consiliile municipale nu pot angaja mai mult de un polițist local la fiecare 1.000 de locuitori.

În București sunt șase Poliții Locale, pentru fiecare sector. Plus încă una pentru Primăria Capitalei.

Un planșeu, doi primari, îmbrânceli între polițiști, un scandal care a durat 24 de ore. De ce nu a intervenit Poliția?

Scandalul de luni din Piaţa Unirii, dintre Primăria Capitalei și cea a Sectorului 4, a adus la un loc reprezentanţii a patru instituţii de ordine publică: poliţişti locali din sector şi de la Capitală, jandarmi şi poliţişti naţionali. Poliţia naţională nu a intervenit nici atunci când au apărut incidente şi îmbrânceli între agenții de la Locală. Până acum, şefii Poliţiei nu au explicat de ce nimeni nu a intervenit când au apărut incidente.

The post  Poliţia Locală, între desfiinţare şi eficientizare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *