Italia obţine un sprijin de la Fitch, în urma îmbunătăţirii perspectivei ratingului

Perspectiva ratingului de credit al Italiei a fost îmbunătăţită vineri de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, o victorie neaşteptată pentru premierul Giorgia Meloni, transmite Bloomberg.

Fitch a menţinut ratingul Italiei la „BBB”, cu două trepte peste categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii”), dar a îmbunătăţit perspectiva la „pozitivă”, citând „recenta performanţă fiscală mai solidă a ţării şi angajamentele de îndeplinire a regulilor fiscale ale UE”.

Aceste elemente „indică o potenţială reducere pe termen mediu a riscurilor fiscale şi de finanţare cauzate de nivelul excepţional de ridicat al datoriei Italiei”, se arată în comunicatul Fitch.

A treia cea mai mare economie a zonei euro a primit de asemenea o veste bună de la agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings, care a confirmat ratingul la „BBB” şi a menţinut perspectiva stabilă, ceea ce indică că nu există pericolul iminent al unei retrogradări.

Deciziile vin la câteva zile după ce Guvernul premierului Giorgia Meloni a aprobat bugetul Italiei pe 2025 şi a confirmat obiectivele fiscale ambiţioase, ce prevăd până în 2026 scăderea deficitului sub pragul de 3% din PIB stabilit de UE. Totuşi, datoria imensă a ţării, care rămâne peste 130% din PIB, ar urma să crească şi nu va începe să scadă până în 2027, conform propriilor estimări ale Executivului.

Italia, Franţa, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat în iunie Comisia Europeană. De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Italiei, Franţei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.

„Considerăm că este limitat riscul de nerespectare, deoarece planurile Italiei se aliniază cu cerinţele Comisiei Europene, într-un cadru legislativ nemodificat”, apreciază Fitch.

sursa Agerpres

The post Italia obţine un sprijin de la Fitch, în urma îmbunătăţirii perspectivei ratingului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *