Turcia consideră că atitudinea Israelului „forţează” Iranul să ia măsuri „legitime”

Ministrul de externe turc Hakan Fidan a declarat sâmbătă că „atitudinea agresivă a Israelului” a forţat Iranul „să ia măsuri legitime” ca răspuns, informează AFP.

Premierul israelian Benjamin „Netanyahu deschide constant noi fronturi în regiune”, a apreciat Fidan în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său iranian Abbas Araqchi, la Istanbul, considerând că „riscul de a vedea războiul extinzându-se în întreaga regiune nu ar trebui să fie subestimat”.

„Israelul încearcă să atragă Iranul în război”, a insistat ministrul turc.

La rândul său, şeful diplomaţiei iraniene a denunţat „regimul israelian (care) nu cunoaşte nicio limită în ceea ce priveşte crimele de război pe care le comite”, potrivit traducerii în engleză a declaraţiilor sale, adăugând că Teheranul „sprijină o încetare permanentă şi imediată a focului în Gaza şi în Liban”.

Araqchi a participat vineri la Istanbul la o întâlnire „despre Caucaz” cu miniştrii de externe rus, armean şi azer, sub egida lui Fidan. Toţi miniştrii au fost primiţi pentru scurt timp de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Separat, ministrul iranian a dat asigurări într-un interviu că ţara sa nu se va lăsa „târâtă în capcana întinsă” de premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe care l-a acuzat că încearcă să extindă războiul în întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

„Nimeni din regiune, cu excepţia prim-ministrului Israelului, nu sprijină scenariul unui război masiv şi nu vom cădea în capcana întinsă de Netanyahu”, a declarat Araqchi într-un interviu pentru ziarul egiptean Al-Masry Al-Youm, acordat în timpul vizitei sale la Cairo de joi, publicat de cotidian în această sâmbătă şi preluat de EFE.

În interviul difuzat de presa iraniană, Araqchi a acuzat Israelul încearcă să extindă războiul, în timp ce ţara sa luptă pentru pace şi stabilitate în regiune.

„Nu vrem război, dar suntem pregătiţi pentru toate scenariile posibile, iar dacă Israelul va lansa un atac împotriva Iranului, îl vom studia cu atenţie şi vom stabili cum să răspundem”, a avertizat Araqchi, făcând aluzie la un posibil atac israelian împotriva ţării sale, ca răspuns la cele 180 de rachete lansate de Teheran la 1 octombrie împotriva teritoriului israelian. „Israelienii ne pot testa voinţa”, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene, punctând totodată că Teheranul va răspunde în tihnă.

sursa Agerpres

The post Turcia consideră că atitudinea Israelului „forţează” Iranul să ia măsuri „legitime” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *