Noua dronă care a intrat în spațiul aerian al României – un alt episod al războiului hibrid al Rusiei?

O nouă dronă de mici dimensiuni venită de pe Marea Neagră a intrat în spațiul aerian al României. Este al doilea incident de acest fel din această săptămână. Ca și prima dată, drona a fost văzută de radare, dar nu a fost descoperită de avioanele de vânătoare alertate. Specialiștii spun că este foarte posibil să fie vorba despre un alt episod al războiului hibrid al Rusiei.

La ora 2.30, radarele armatei au descoperit dronă de mici dimensiuni deasupra Marii Negre, la 45 de km est de Sfântu Gheorghe. Aparatul a intrat în spațiul aerian al României în jurul orei 4.00, în zona localității Gura Portiței.

A parcurs 19 km și a dispărut de pe radare la 4,40, lângă Cogealac.

O nouă alertă aeriană, aeronave F-18 și F-16 în acțiune, după ce a fost detectată o țintă dinspre Marea Neagră

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 02.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, se arată într-un comunicat remis Știrilor TVR de Ministerul Apărării Naționale.

Armata a alertat noaptea trecută 4 avioane: două F16 românești, de la Borcea și două F-18 ale spaniolilor, de la Baza Mihail Kogălniceanu.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN: Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac.

Este deja al doilea incident de acest gen în doar 3 zile.

Valentin Mateiu, analist militar: „Repetarea ne arată că există ceva. Iar acel ceva trebuie lămurit. Ori este o încercare de bruiaj, care să testeze sistemul nostru de descoperire și interceptare, ori este vorba de platforme.”

Specialiștii spun că astfel de incidente fac parte din războiul hibrid pe care Rusia l-a pornit de ceva vreme împotriva României și sunt menite să scadă încrederea populației în instituțiile statului. Nu întâmplător, toate acestea au loc când sunt alegeri și în România, și în Republica Moldova.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Federația Rusă, pe de o parte, intră în logica de negare plauzibilă – este un accident, nu este un atac deliberat – pe de altă parte generează suspiciuni în ceea ce privește deciziile politice în legătură cu implicarea prin sprijinirea Ucrainei și încetarea crizei din proximitatea estică. Suspiciuni, în consecință, privind desfășurarea democratică și corectă a procesului electoral, ulterior având drept consecință vulnerabilizarea încrederii cetățe4nilor în insituțiile care vor fi alese. Este o formă de agresiune sofisticată, ceva mai complexă.”

În ultimul an, mai multe resturi din dronele pe care Rusia le-a trimis să lovească Ucraina au căzut pe teritoriul românesc.

În primăvara aceasta, o dronă a căzut în Insula Mare a Brăilei, la peste 20 de km de graniță și la doar 8 km de orașul Brăila.

The post Noua dronă care a intrat în spațiul aerian al României – un alt episod al războiului hibrid al Rusiei? appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *