Cererea mare majorează prețul cărnii de pui. Importurile produselor din Ucraina au fost interzise

Carnea de pui s-ar putea scumpi cu 10% în perioada următoare, spun unii producători. Admit că cererea a crescut, iar Guvernul nu mai permite ca ouăle și carnea de pui din Ucraina să ajungă pe rafturile magazinelor din țara noastră. Pot fi vândute doar cu licenţă procesatorilor. Fermierii români spun că ouăle din țara vecină erau şi cu 30% mai ieftine decât cele româneşti.

Un kilogram de pui de curte hrănit fără substanțe care să îi grăbească creșterea costă 41 de lei, iar foarte căutați acum sunt puii crescuți doar cu legume și cereale. Prețul unui kilogram de pulpe de la un astfel de pui se apropie de 19 lei.

Cererea e atât de mare încât unii producători susțin că își permit să majoreze prețurile.

Eduard Radu, director de vânzări al unui producător de carne: „Prețurile în general evoluează 10 – 15% plus minus, adică în perioada următoare este posibil să fie o schimbare de preț în sus, dar în același timp ne apropiem de perioada Crăciunului când știm că carnea de porc ia locul cărnii de pui. Principalul motiv este cererea și oferta.”

Crescătorii de pui au avut mari probleme cu vânzarea ouălor, pentru că din Ucraina au ajuns pe piața din România produse la un preț mult mai mic.

În prima jumătate a anului, România a importat din Ucraina aproximativ 500 de tone de ouă, cu aproximativ 50% mai mult față de anul trecut.

Alina Moraru, directorul de vânzări al unei ferme de pui: „Ouăle din Ucraina ajung în general și în țara noastră și nu sunt neapărat de calitate și sunt mult mai ieftine din cauza că ei au un sistem de subvenționare mult mai avantajos decât românii. Cu vreo 20 -30% mai ieftine și atunci contează pentru cumpărători.”

O ordonanță de urgență interzice că ouăle și carnea de pui din Ucraina să fie cumpărate de restaurante sau să fie vândute în magazine. Pot fi achiziționate doar de procesatorii români pe baza unei licențe.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „ANSVSA, inclusiv vama deja a introdus în sistem că aceste importuri se vor face pe baza de licență aprobată de către ministerul agriculturii. La carnea de pui, România deține un grad de autosuficiență de peste 160%. Din punct de vedere al producției de carne de pui, nu se pune problema. Și în sectorul de ouă, la fel, România are grad de autosuficiență de peste 100%.”

La începutul anului, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de 30 de milioane de euro pentru crescătorii de pui.

The post Cererea mare majorează prețul cărnii de pui. Importurile produselor din Ucraina au fost interzise appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *