Dilema Occidentului în privința Ucrainei: NATO sau arma nucleară. Analist român: Dacă nu va exista o soluție rezonabilă pentru ea, Ucraina are tot dreptul să se gândească la soluția nucleară

Ori intrăm în NATO, ori ne facem arma nucleară ca să ne apărăm de ruşi – pare a fi soluţia pe care preşedintele Volodimir Zelenski a pus-o pe masă, la Bruxelles. Este o soluţie disperată, dar legitimă, cred analiştii de la Bucureşti. Ulterior, Zelenski a dezminţit că Ucraina va dezvolta arma nucleară şi a subliniat că vrea să adere la NATO.

Volodimir Zelenski:Vorbind cu Donald Trump, i-am spus: care este calea de ieșire? Fie Ucraina va avea arme nucleare și atunci aceasta este apărarea pentru noi, fie ar trebui să avem un fel de alianță. Astăzi, nu cunoaștem nicio alianță eficientă în afară de NATO.”

Această declarație a președintelui ucrainean a pus pe jar cancelariile, dar și opinia publică. În plus, cotidianul german Bild a citat o sursă ucraineană potrivit căreia țara atacată de ruși poate să dezvolte arme nucleare în câteva săptămâni.

Ministerul ucrainean de Externe a dezmințit, iar Zelenski a revenit cu precizări: „În privinţa armelor nucleare, nu vom crea nicio amenințare nucleară pentru lume sau vreun tip de armă nucleară. Vreau ca toată lumea să înțeleagă că unele siteuri media au lansat acest tip de informații și de aceea vreau ca toată lumea să ne înțeleagă corect. Cred că Ucraina ar trebui să facă parte din NATO.”

Volodimir Zelenski: Nu vom crea arme nucleare. Vreţi să vorbim cu rușii? Daţi-ne o invitaţie la NATO şi arme

Armele nucleare și posibile discuții despre pace au fost subiectele fierbinți în conversațiile dintre jurnaliști și președinții Ucrainei și Rusiei. Vladimir Putin a calificat drept o provocare periculoasă declarația președintelui Zelenski făcută la Bruxelles, în care a sugerat că Ucraina ar putea încerca să obțină arma nucleară.

Declarația lui Zelenski a generat reacții și la Moscova. Vladimir Putin: „Aceasta este o altă provocare. Nu este greu să concepi arme nucleare în lumea modernă. Nu știu dacă Ucraina este capabilă să facă acest lucru acum. Este o provocare periculoasă, pentru că, desigur, orice pas în această direcție va antrena o reacție corespunzătoare.

Vladimir Putin, despre declaraţiile lui Zelenski referitoare la arma nucleară: O provocare periculoasă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat vineri drept ”provocare periculoasă” declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară, transmite AFP.

Analiștii de la București nu exclud posibilitatea că Ucraina să dezvolte arma nucleară.

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională: „Ucraina are, poate tot lanțul tehnologic, poate o mare parte din el pentru a produce o armă nucleară. Și sunt absolut convins că dacă nu vor avea o soluție rezonabilă, dacă nici Rusia și nici comunitatea internațională nu vor oferi o soluție securitară Ucrainei, Ucraina are tot dreptul să se gândească la soluția nucleară.”

Gen. (r) Virgil Bălăceanu: „Va fi dilema Occidentului. Pentru că Zelenski va spune: Ori NATO, ori dați-mi voie să dezvolt arma nucleară. E un gen de șantaj la adresa NATO. În politică apare și șantajul. Nu sună frumos, dar este realist”.

Și presa de la Kiev susține că țara are capacitatea de a dezvolta arma nucleară. Dar apreciază că tema este folosită de conducerea țării mai mult ca o formă de negociere pentru a obține invitația de aderare la NATO.

Zelenski: Fie Ucraina va avea arme nucleare, și atunci asta este apărarea noastră, fie ar trebui să fim în NATO

Fie Ucraina va avea arme nucleare, și atunci asta este apărarea noastră, fie ar trebui să fim într-o alianță și nu știm nicio alianță mai eficientă în afară de NATO”, a declarat Volodimir Zelenski, la Bruxelles, unde a participat la summitul liderilor europeni.

The post Dilema Occidentului în privința Ucrainei: NATO sau arma nucleară. Analist român: Dacă nu va exista o soluție rezonabilă pentru ea, Ucraina are tot dreptul să se gândească la soluția nucleară appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *