Cum să înfrângem tristețea sezonieră în anotimpul rece. Primul pas: să apreciem iarna pentru ceea ce este, fără să ne dorim să fie altfel

Kari Leibowitz are un doctorat în psihologie socială la Universitatea Stanford, unde a studiat rolul mentalităților noastre asupra sănătății și bunăstării noastre. În ultimii 10 ani, a investigat atitudinile oamenilor față de iarnă și modul în care acestea ne pot afecta puternic starea de spirit și comportamentul – cercetare care a culminat cu cartea sa de debut, How to Winter: Harnessing Your Mindset to Thrive in Cold, Dark Or Difficult Times. Într-un interviu pentru The Guardian, cercetătoarea vorbește despre cum putem să depășim tristețea și depresia provocate de iarnă.

Întrebați-vă ce activități puteți face care să vă înveselească iarna – ne îndeamnă autoarea. Iarna este o perioadă bună pentru hobby-urile de interior, cum ar fi muzica, să mergeți la un muzeu, să scrieți poezii sau să coaceți ceva bun. Ce poate fi mai cozy decât să mergi la un pub într-o zi ploioasă, unde arde un foc în șemineu și poți comanda o plăcintă și un vin fiert?

Cercetătoarea spune însă că este important să ieșim și în natură. Mișcarea corpului și aerul proaspăt sunt antidepresive naturale și un antidot la „depresia de iarnă”.

– Prezentăm interviul integral cu Kari Leibowitz –

Ca bursier Fulbright, v-ați mutat din Atlanta la Universitatea Tromsø din Norvegia. Acolo, noaptea polară durează aproape două luni. Cum v-a influențat această experiență viziunea asupra iernii?

Kari Leibowitz: Eram în căutarea unui proiect de cercetare și am început să-i scriu lui Joar Vittersø, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în fericire și bunăstare umană. Mi-a spus că se află la cea mai nordică universitate din lume și m-am gândit: cum poate trăi expertul mondial în fericire umană în acest loc în care soarele nu răsare timp de două luni în fiecare iarnă?

Atmosfera de iarna. Hygge/Foto: Profimedia Images

Cum variază prevalența tristeții în funcție de locație?

Kari Leibowitz: Ipoteza latitudinii afirmă că, pe măsură ce te îndepărtezi de ecuator și iernile devin mai lungi și mai întunecate, rata tulburării afective sezoniere ar trebui să crească. Această ipoteză a fost inversată de psihologii care au descoperit că lămpile de lumină erau un tratament eficient pentru tristețe: ei au presupus că, dacă lumina tratează această tulburare, atunci întunericul trebuie să o agraveze. Existau unele dovezi că, în Statele Unite, oamenii din nord au rate mai mari de tristețe. Cu toate acestea, în momentul în care am realizat proiectul, mulți alți cercetători au început să pună la îndoială această idee.

Ați analizat rolul mentalității în starea de bine a oamenilor în timpul iernii. Care sunt convingerile din spatele diferitelor mentalități pe care le-ați studiat și cum ar putea afecta acestea susceptibilitatea oamenilor la depresia de iarnă?

Kari Leibowitz: Mentalitățile sunt presupunerile noastre fundamentale cu privire la modul în care funcționează lumea și cum ne vor afecta diferite lucruri. De exemplu, am putea avea o mentalitate conform căreia stresul este fie favorabil, fie debilitant – iar cercetările sugerează că acest lucru poate influența modul în care facem față provocărilor. În mod similar, am putea avea o mentalitate conform căreia iarna este limitativă sau plină de oportunități, îngrozitoare sau încântătoare. Confundăm circumstanțele obiective – faptul că iarna este rece, întunecată și umedă – cu lucruri subiective, cum ar fi faptul că este mohorâtă, plictisitoare și deprimantă, când s-ar putea spune la fel de ușor că este confortabilă, magică și restauratoare.

În studiul dvs ulterior, ați arătat că mentalitățile oamenilor sunt corelate cu starea de bine în timpul lunilor de iarnă. În mod surprinzător, ați descoperit chiar că, cu cât mergeți mai la nord, cu atât atitudinile oamenilor față de iarnă sunt mai pozitive, cei din Svalbard având cele mai pozitive opinii dintre toate, ceea ce pare să îi protejeze de depresia de iarnă. Cum putem cultiva aceste atitudini?

Kari Leibowitz: Primul pas este să apreciem iarna pentru ceea ce este, fără să ne dorim să fie altfel, și apoi să încercăm să observăm lucrurile plăcute din ea. De exemplu, am putea deplânge faptul că avem mai puțină energie, dar am putea răsturna acest lucru și să spunem că iarna este o perioadă în care trebuie să facem mai puțin și să ne odihnim mai mult. Ați putea, de asemenea, să vă schimbați concepția despre vreme. Atunci când plouă, naveta la locul de muncă poate fi mai inconfortabilă, dar s-ar putea să considerați că această vreme este deosebit de potrivită pentru sarcinile interioare și creative. Unele cercetări sugerează că întunericul sporește creativitatea. Pe care dintre aceste lucruri vă concentrați va avea o mare influență asupra modului în care veți experimenta ploaia în acea zi. Aceste lucruri ar putea părea mici sau prostești la început, dar ele vă antrenează să observați lucruri diferite despre iarnă.

Atmosferă de iarnă. Hygge/Foto: Profimedia Images

Mulți oameni se tem de schimbarea orei. Cum putem face acest lucru mai suportabil?

Kari Leibowitz: Schimbarea bruscă este dificilă pentru o mulțime de oameni, dar există două lucruri pe care le putem face. Unul este să ne pregătim și să anticipăm schimbarea. Puteți fi realiști cu privire la faptul că veți fi mai obosiți și puteți planifica să faceți mai puține lucruri și să aveți ceva timp liber. A doua este să sărbătoriți și să o ridicați în slăvi. Puteți să scoateți lumânările și să luați prima cină la lumina lumânărilor sau să aveți o seară confortabilă de film acasă. Faceți ceva pe care să îl așteptați cu nerăbdare, care să profite de întuneric și să îl transforme într-un avantaj, ca și cum l-ați întâmpina.

Acest lucru îmi amintește de cercetările privind „efectul noului început” – ideea că putem folosi diferite evenimente pentru a marca un nou „capitol” în viața noastră, cu comportamente și obiceiuri diferite.

Kari Leibowitz: Simpla stabilire a intențiilor le poate arăta oamenilor cât de multă putere au pentru a-și schimba experiența iernii și a întunericului. Obțineți feedback în timp real cu privire la efectele acțiunilor dumneavoastră, ceea ce este foarte puternic.

Întrebați-vă ce activități puteți face care să vă înveselească iarna. Dacă merg la un pub londonez într-o zi ploioasă și există un foc care arde în vatră, iar eu pot comanda o plăcintă cu carne și un vin fiert – ce poate fi mai confortabil decât asta?

Asta ne aduce la a doua strategie: „a face iarna specială”. Care sunt sfaturile dumneavoastră?

Kari Leibowitz: Întrebați-vă ce activități puteți face care să vă înveselească iarna. Ar putea fi vorba de a mânca alimente diferite – cum ar fi supe – pe care să le așteptați cu nerăbdare, în același mod în care v-ați simți încântați de un grătar. Ar putea fi înotul în apă rece, mersul la saună sau o seară de film vineri. Iarna este o perioadă bună pentru hobby-urile de interior: să ascultați muzică, să coaceți ceva, să scrieți poezii sau să mergeți la un muzeu. Eu sunt ceramist amator și îmi este greu să ajung la atelierul de olărit când afară este frumos. Dar iarna, pot face mult mai multe lucruri. Pentru a face iarna specială este nevoie de un pic de efort, dar la fel se întâmplă și cu activitățile de vară, cum ar fi mersul la plajă – și putem aplica aceeași energie în orice anotimp. Un lucru pe care l-am observat în timp ce călătoream a fost că fiecare cultură face lucruri pentru a îmbrățișa iarna, dar trebuie să le cauți. Marea Britanie este exemplul perfect. Nu are o reputație de destinație de iarnă precum Scandinavia, unde ai putea merge pentru hygge. Dar dacă merg la un pub londonez într-o zi ploioasă și există un foc care arde în vatră, iar eu pot comanda o plăcintă cu carne și un vin fiert – ce poate fi mai confortabil decât asta?

Îi sfătuiți pe oameni să iasă afară – o strategie pe care norvegienii o descriu ca friluftsliv. De ce este important acest lucru?

Kari Leibowitz: Este cel mai greu să convingi de acest lucru, dar e ceva ce văd în fiecare comunitate, unde oamenii îmbrățișează și se bucură de iarnă. Mișcarea corpului, apropierea de natură și aerul proaspăt – toate acestea sunt antidepresive naturale și un antidot la experiența „depresiei de iarnă”.

Schi. Activități de iarnă în natură/Foto: Profimedia Images

The post Cum să înfrângem tristețea sezonieră în anotimpul rece. Primul pas: să apreciem iarna pentru ceea ce este, fără să ne dorim să fie altfel appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *