Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat marţi susţinerea pentru propunerea partenerului său de coaliţie, ultranaţionalistul Devlet Bahceli, de a relansa un proces de pace cu gherila kurdă PKK prin dialog direct cu fondatorul şi liderul acesteia, Abdullah Öcalan, întemniţat din 1999, transmite EFE.
Preşedintele Erdogan a descris propunerea lui Devlet Bahceli, făcută marţi, de a-l invita pe Abdullah Öcalan în Parlament, pentru a proclama dizolvarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) drept „o oportunitate istorică”.
„Sperăm ca toată lumea să recunoască faptul că terorismul şi umbra întunecată a terorismului nu au loc în viitorul Turciei„, a declarat preşedintele Erdogan în timpul unui discurs adresat membrilor partidului său, AKP, transmis în direct pe reţeaua NTV.
„În acest sens, sper ca fereastra oportunităţii istorice deschisă de Alianţa Populară să nu fie sacrificată pentru interesele personale„, a adăugat el, referindu-se la alianţa AKP cu MHP, partidul ultranaţionalist al lui Devlet Bahceli.
Bahceli nu deţine nicio funcţie de guvern, dar cele 50 de locuri ale partidului său sunt esenţiale pentru ca guvernul AKP, cu 266 de mandate, să menţină majoritatea în legislativul de 600 de deputaţi.
„Instituţiile politice, parlamentul, societatea civilă, presa, mediul academic şi întreaga naţiune dorim să construim împreună o Turcie fără teroare sau violenţă„, a conchis Erdogan.
Abdullah Öcalan, fondatorul PKK, ispăşeşte o pedeapsă în izolare într-o închisoare de pe insula Imrali din Marea Marmara din 1999, dar continuă să fie considerat „liderul poporului kurd” de către simpatizanţii gherilei, conform TVRInfo.
În 2013, o scrisoare publică a sa a anunţat încheierea luptei armate şi a aspiraţiilor de independenţă, susţinând integrarea kurzilor în naţiunea Turciei în cadrul unui proces de pace. Acest proces a fost însă întrerupt în 2015, când partidul de stânga pro-kurd HDP (DEM, în prezent) s-a opus reformei prezidenţiale promovate de Erdogan.
PKK menţine lupta armată, deşi confruntările se desfăşoară în principal în nordul Irakului, unde gherila îşi are principalele baze şi adăposturi.